„Moldova îi spune NU lui Vladimir Putin! Oare va asculta el?”, titrează cotidianul The Washington Post. Vladimir Putin este adeptul folosirii forţei militare pentru a prelua controlul asupra unor părţi din ţările vecine pe care el le consideră parte din sfera de dominaţie a Kremlinului, scriu jurnaliştii publicaţiei americane.
„Pe de altă parte, alegerile democratice l-au umilit. Duminică, el a pierdut încă una: Moldova, o fostă republică sovietică înghesuită între Ucraina şi România, a ales să păstreze guvernul prooccidental, în ciuda unei campanii ruseşti puternice de a-şi instala propriii oameni. Rezultatele arată că naţiunea de 3,5 milioane de oameni va continua pe calea integrării în Uniunea Europeană, aceasta dacă domnul Putin nu recurge din nou la agresiunea armată”, scrie The Washington Post.
De partea cealaltă, presa rusă vede în rezultatul alegerilor din Republica Moldova drept o victorie pentru liderul de la Kremlin.
„Socialiştii au câştigat aceste alegeri datorită lozincii "Moldova va fi un stat prosper doar alături de o Rusie puternică", precum şi datorită preşedintelui Vladimir Putin, care s-a întâlnit cu liderul PSRM. Această întâlnire a fost un semnal pentru alegătorii moldoveni”, scriu jurnaliştii de la Nezavisimaia Gazeta.
Pe un ton şi mai vehement, săptămânalul Pravda consideră rezultatele alegerilor din Republica Moldova drept o palmă pentru Europa, iar cotidianul Rossiskaia Gazeta chiar scrie despre o falsificare gravă a alegerilor ce ar putea împinge Moldova spre un conflict civil.
„Cum va fi poziţia Chişinăului faţă de Transnistria şi care este probabilitatea unui război civil după aproape 20 de ani de linişte? Se va orienta Republica Moldova spre integrarea în Uniunea Europeană, deşi trebuie să înţeleagă că este una dintre cele mai sărace ţări şi nimeni n-o aşteaptă în Europa, sau va prefera să consolideze relaţiile cu Rusia, unde muncesc peste 700.000 de moldoveni?”, se întreabă jurnaliştii de la Rossiskaia Gazeta.