Mircea Druc, fost prim-ministru al Republicii Moldova, în 1990-1991, a declarat la Digi24 că față de momentul obținerii independenței din 1991 ar plasa alegerile parlamentare de astăzi „la o cotitură, la o nouă spirală”.
„Alegerile de acum îmi amintesc de un moment foarte important de la Chișinău, martie 1991, atunci se decidea soarta imperului. Ne-a somat Gorbaciov să facem cu orice preț referendum pentru a confirma continuitatea Uniunii Sovietice puțin metamorfozată sau deghizată, îmbunătățită. Noi, având în jur taburi, amenintați, eu ca prim-ministru eram dator să organizez acel referendum ca să demonstrăm lumii că toți suntem pentru păstrarea Uniunii Sovietice. Dar trei țări baltice și Chișinăul nu am participat. A fost un act de eroism, o fost o manifestare și eu interpretez ca un pas înainte”, a povestit Mircea Druc, la Digi24.
De asemenea, fostul premier moldovean a criticat votul de atunci de intrare în CSI (Comunitatea Statelor Independente), în detrimentul reconfirmării actului Unirii de la 1918.
„Ce-am făcut? Am votat independența! Bun, față de cine? Ca în decembrie, în loc să mergem cu balticii în continuare și să căutăm apropierea de UE, dacă nu vreți să ne unim cu România, ce-au făcut? Au intrat în CSI. Era aceeași Uniune Sovietică, numai că de data aceasta era în frunte Elțîn”, a punctat Mircea Druc, care s-a arătat deranjat că în 2014 se mai vorbește despre o posibilitate a apropierii de Moscova.
„Ca să vedeți în ce situație penibilă se află Chișinăul, comparați cu cele trei capitale baltice. Când a decedat 'Mătușa', Mătușa era Uniunea Sovietică, eram în condiții economice, demografice și geopolitce mai bune decât Estonia, Lituania și Letonia”, a apreciat el.
„Nu poți accepta o sinucidere colectivă, dacă nu se votează corect nici după 25 ani, când la o spirală, la o cotitura istorică, para s-a copt și Nătăfleață trebuie să o ia. Dacă nu fructificăm nici această șansă istorică, înseamnă că va fi sinucidere colectivă”, a subliniat Mircea Druc.
Fostul premier a avertizat că „dacă nu se votează corect”, sau clasa politică de la Chișinău comite „aceeași greșeală pe care a comis-o Viktor Ianukovici la Vilnius, a vorbit de integrare europeană ca acolo să semneze”.
„Păi ce înseamnă asta? A fost un harakiri politic. S-a sinucis. Dacă el semna poate că nimeni nu ataca nici Crimeea, dar a făcut un pas înainte, doi pași înapoi. Dacă se întâmplă chestia asta, îmi pare rău să spun, ne așteaptă același lucru ca în Ucraina”, a avertizat el.
Cu privire la ce putea să facă România, Mircea Druc a spus că „România și-a făcut datoria” față de Republica Moldova.
„România a făcut tot ce a putut în condițiile vitrege”, a întărit Mircea Druc.
„Republica Moldova este la nivelul României din 2004, electoraul care mai reacționa la pomeni electorale, clasa politică... E justificată și abordarea geostrategică, nu se luptă săraci cu bogați, corupți cu inocenți, se luptă estul cu vestul. Situația vestului este avantajoasă, vestul a mizat pe trei partide puternice, cu mai multă șansă, de data asta am ales pe trei mârțoage care nu sunt competitive.
Mircea Druc și-a mai exprimat speranța ca partidul lui Igor Dodon, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), să nu intre în Parlament. De altfel, acest partid se află la limita pragului în sondaje.
Întrebat dacă fostul președinte Vladimir Voronin ar putea să facă parte dintr-o coaliție pro-europeană, fostul premier Mircea Druc a răspuns afirmativ.
„Sigur că ar putea să facă parte. El era pentru Uniunea Europeană, dar ca să facă ar trebui ca aceste două partide pe care lumea le consideră pro-est, și este o confuzie totală, haideți să le numim pro-moscovite, fiindcă Uniunea Vamală nu există. Dumneavostră credeți că ar putea Voronin și cu Dodon să ia votul? Asta ar însemna victoria. Eu sper ca unul din partide, cum ar fi al lui Dodon, să nu intre în Parlament. Ar fi frumos și logic. Atunci, domnul Voronin, cuminte, poate să pretindă, recunoaște orientarea votului european și vrea un minister, dar nu ministerul Armatei, ceva așa... Agriculturii. El tot se laudă că dacă va fi, va fi bunăstare. Uite, bunăstarea Republicii Moldova e prin agricultură. Dați un ministru al Agriculturii și arătați cum cresc patlagelele la Chișinău”, a punctat Mircea Druc.