Miza alegerilor de la Chişinău este mai mare decât oricând în ultimii 25 de ani de la căderea comunismului. Peste 200.000 de moldoveni din Transnistria au şi ei dreptul să voteze, însă puţin probabil să o facă. La fel şi cei 300.000 de cetăţeni plecaţi la lucru în Rusia, pentru că acasă trăiau de azi pe mâine. În schimb, este de aşteptat o participare record în ţările Uniunii Europene, unde sunt 95 de secţii pentru 350.000 de moldoveni, câţi apar în estimările neoficiale. Cel puţin 15.000 ar fi în România, unde au la dispoziţie 11 secţii. Faţă de anul 2010, au apărut 3 în plus - la Iaşi, Suceava şi Bacău. Cei mai mulţi dintre votanţii din ţara noastră sunt studenţi şi au opţiuni clare.
„Acum avem posibilitatea să ne alegem, să aducem Europa mai aproape de noi şi acestea sunt aşteptările mele: ca viitoarea guvernare să, chiar dacă într-un fel sau altul Europa e mai aproape de noi, să fie făcute acte clare care să ne demonstreze acest lucru”, spune o studentă.
„Ţinând cont de situaţia reală care are loc, practic ce se întâmplă în Republica Moldova acum ne îndeamnă pe noi, tinerii, care suntem principalii susţinători ai vectorului pro-european să participăm”, adaugă un student.
„La aceste alegeri oamenii sunt în două tabere şi manipularea este foarte mare din partea partidelor chiar şi oamenilor care încearcă să conducă Republica Moldova către partea rusă şi o să fie foarte greu, trebuie ceva, o trezire naţională, cum a fost în România”, spune un alt student.
Pe buletinul de vot lung de 63 de centimetri şi lat de 14 centimetri se înghesuie 21 de partide, o alianţă și patru candidați independenți. Pentru nevăzători, în câteva secţii - inclusiv aceea din Timişoara - se va experimenta modelul unui buletin de vot scris în alfabetul Braille. Noutatea absolută este, însă, dreptul de vot al moldovenilor fără domiciliu. Numărul lor este estimat la 90.000.
Secţii de votare în România pentru cetăţenii moldoveni
Bucureşti - 2
Iaşi - 2
Suceava - 1
Bacău - 1
Constanţa - 1
Galaţi - 1
Braşov - 1
Cluj-Napoca - 1
Timişoara - 1