Aproape fiecare dintre noi poate sforăi ocazional, dar sunt persoane pentru care sforăitul este un semn al unor afecțiuni potențial periculoase și care necesită tratament. Aflăm care sunt cauzele, dar și metodele moderne de tratament de la Dr. Maxim Vasian, medic specialist ORL.
Dintre cauzele posibile pentru sforăit, cele mai importante sunt legate de anatomia locală a gurii și a nasului, cele care implică starea generală de sănătate, dar și poziția din timpul somnului. Obstrucțiile de la nivelul căilor respiratorii superioare pot apărea în contextul unor polipi nazali, al unor amigdale mărite, dar și atunci când dimensiunile uvulei, așa-numitul „omuleț”, sunt crescute. Dormitul pe spate este o cauză importantă de sforăit, ce poate fi evitată relativ ușor prin schimbarea poziției din timpul somnului.
Sforăitul în sine poate fi un semn de boală, cum este cazul apneei de somn. Aceasta afectează grav calitatea somnului și poate avea efecte severe asupra stării de sănătate pe termen lung. Persoanele cu apnee în somn prezintă, de obicei, un sforăit puternic, deranjant pentru cei din jur. În plus, aceste persoane au un somn cu multe întreruperi și se trezesc de mai multe ori în timpul nopții din cauza pauzelor respiratorii.
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro