Testele de screening sunt indicate pentru recunoașterea rapidă a unor boli, atunci când tratamentele existente sunt eficiente mai ales în stadiile inițiale ale bolii, astfel că pot salva nu doar suferințe inutile, ci și vieți. Despre ce înseamnă screeningul în ginecologie aflăm mai mult de la Dr. Cătălin Herghelegiu, medic primar obstetrică-ginecologie.
Există mai multe metode de screening pentru cancer de col uterin, fiind vorba de teste care fie identifică principalul factor cauzator de boală – infecția cu tulpinile oncogene ale virusului papiloma uman – fie evidențiază celule modificate sau direct transformate malign la nivelul cervixului. Este important ca pacientele să discute aceste aspecte cu medicul ginecolog și să urmeze indicațiile acestuia în privința screningului. Un diagnostic stabilit la timp poate scuti femeia de suferințe inutile și poate fi chiar salvator de viață.
Există teste de screening și pentru cancer mamar, dar în acest caz, spre deosebire de cancerul cervical, e vorba de investigații imagistice. Acestea pot evidenția formațiuni suspecte la nivelul sânului chiar cu mult timp înainte ca acestea să poată fi recunoscute prin palpare. Astfel, principalele metode de screening în cancerul de sân sunt mamografia și ecografia. Mamografia este indicată în majoritatea cazurilor, cu excepția femeilor cu vârsta sub 40 de ani, cărora le este recomandată ecografia mamară. Pot exista și cazuri, puține, în care este recomandat screeningul prin RMN de sân.
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro