Efectuarea testelor de screening este recomandată pentru stabilirea din timp a unor diagnostice severe, cum este cel de cancer. Despre tipurile de teste disponibile pentru screening al bolilor oncologice aflăm mai mult de la Dr. Eduard Dănăilă, medic primar oncologie și medicină internă.
Testele de screening pentru cancer sunt foarte utile deoarece permit persoanelor la risc de a dezvolta o boală oncologică să identifice din timp prezența bolii, cu mult înainte de apariția semnelor de boală. Mai ales în cazul cancerului, boala evoluează tăcut, fără semne sau simptome vizibile. Mai mult, atunci când apar manifestările clinice și pacientul se adresează medicului, de multe ori boala se află deja într-un stadiu avansat, în care opțiunile terapeutice sunt limitate și nu mai pot viza întotdeauna vindecarea.
Atunci când un test de screening este pozitiv, pacientul va primi recomandarea unor examene și investigații avansate, cu ajutorul cărora să se stabilească diagnosticul de certitudine al bolii și prin care se realizează și stadializarea bolii, adică se evaluează cât de avansat este cancerul. Cu aceste informații, cazul este preluat de comisia oncologică multidisciplinară, care analizează cu atenție situația și stabilește o serie de recomandări de tratament pentru cancer, prin care să se obțină cele mai bune rezultate și să se asigure pacientului supraviețuirea, dar și o calitate cât mai bună a vieții.
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro