Substituția hormonală la menopauză: Riscuri și beneficii
Data publicării:
Menopauza nu este o boală. Totuși, schimbările hormonale petrecute în această perioadă necesită atenție, pentru sporirea calității vieții femeii. Despre substituția hormonală la menopauză discutăm azi cu dr. Corina Neamțu, medic primar Endocrinologie.
Menopauza se instalează odată cu declinul funcției reproductive a femeii, fiind definită ca lipsa menstruației timp de un an. Deși este un proces fiziologic normal, ce se instalează între 45 și 55 de ani, există și situații în care menopauza poate apărea mult mai devreme, chiar înainte de 40 de ani, pe fondul unor afecțiuni sau tratamente medicale. Nefiind o boală, ci o stare fiziologică, menopauza nu necesită tratament. În unele situații, acesta poate fi necesar din cauza simptomelor neplăcute – bufeuri, uscăciune vaginală, insomnii, transpirații nocturne, palpitații, tulburări de dispoziție etc. – și pentru a preveni alte afecțiuni.
În urma unui consult de endocrinologie sau ginecologie și a unor analize specifice, medicul poate recomanda tratamentul de substituție hormonală. Acesta implică administrarea de estrogen sau de estrogen și progesteron, hormoni feminini care nu mai sunt secretați odată cu instalarea menopauzei. Indicația pentru tratamentul de substituție hormonală trebuie atent stabilită, ținând cont de factorii de risc ai pacientei dar și de comorbiditățile existente.
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro