Cu toate că multe dintre intervențiile chirurgicale de la nivelul inimii și al vaselor mari sunt realizate în prezent prin metode minim invazive, operațiile pe cord deschis sunt în continuare soluția pentru diverse afecțiuni. Aflăm când sunt indicate aceste operații și cum sunt realizate de la Dr. Elena Nechifor, medic primar chirurgie cardiovasculară.
Dintre situațiile în care este nevoie de o operație pe cord deschis, cele mai frecvente sunt cazurile de ischemie coronariană în care trebuie realizate bypassuri aortocoronariene. Desigur, acest tip de chirurgie poate fi indicat și pentru repararea unor malformații congenitale, dar aceste cazuri sunt mult mai rare. Operația pe cord deschis se face cu secționarea sternului pe linia mediană și, de cele mai multe ori, conectarea unei pompe de circulație extracorporală, pentru a putea opri temporar inima.
Operația de bypass are rolul de a restabili vascularizarea inimii cu sânge oxigenat prin crearea unor derivații vasculare care să ocolească obstrucțiile existente pe arterele coronare. Pentru bypassul aortocoronarian, chirurgii cardiovasculari utilizează grafturi recoltate de la pacient – fie arteriale, din arterele mamare interne, fie venoase, din arterele de la membrele inferioare. Sunt preferate grafturile arteriale deoarece au o durată de viață și o funcționalitate mult mai bune decât cele venoase.
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro