Există o malformație congenitală a inimii care poate duce, în absența tratamentului, la accidente vasculare cerebrale ischemice. Care este această malformație, cum poate fi descoperită și, mai ales, cum este tratată modern aflăm de la Dr. Rodica Niculescu, medic primar cardiologie.
Între cele două atrii ale inimii există o comunicare ce se închide, în mod normal, imediat după naștere. Sunt însă și persoane la care această comunicare nu se închide, caz în care poartă numele de foramen ovale persistent sau patent. Această malformație congenitală cardiacă poate să nu aibă nicio manifestare și să fie descoperită întâmplător, printr-o ecocardiografie. Nu toți pacienții dezvoltă simptome.
Sunt însă cazuri în care pacienții se prezintă direct cu un accident vascular cerebral ischemic acut, fără să știe că au acest defect al inimii. Pentru a preveni recidivele, la acești pacienți se intervine pentru închiderea defectului de la nivelul inimii. Tratamentul modern se face printr-o procedură structurală de cardiologie intervențională, în care se folosesc mici dispozitive pentru închiderea defectului, plasate prin cateterism vascular, fără a fi nevoie de o intervenție chirurgicală.
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro