Noua rachetă balistică lansată de Rusia asupra orașului ucrainean Dnipro săptămâna trecută avea focoase multiple, dar nu și explozibili, și a provocat pagube limitate, au declarat două surse guvernamentale ucrainene de rang înalt. Comentariile acestora par să confirme descrierea făcută de Kremlin cu privire la utilizarea armei joia trecută ca un avertisment adresat Occidentului, după ce SUA și Marea Britanie au permis Ucrainei să tragă cu rachetele lor în Rusia, scrie Reuters.
Cele două surse au furnizat mai multe detalii despre noua armă, în timp ce experții occidentali încearcă să afle mai multe despre ceea ce oficialii americani spun că a fost o rachetă experimentală cu rază intermediară de acțiune.
Rachetele balistice cu rază intermediară de acțiune sunt de obicei destinate a fi utilizate pentru lovituri nucleare cu rază lungă de acțiune asupra unor ținte aflate la mii de kilometri distanță.
Una dintre surse a declarat că racheta transporta focoase false și a descris pagubele cauzate ca fiind „destul de mici”.
A doua sursă a declarat: „În acest caz, (racheta) era fără explozibili... Nu au existat tipuri de explozii așa cum ne așteptam. A fost ceva, dar nu a fost uriaș”.
Președintele rus Vladimir Putin a declarat că atacul cu rachetă balistică cu rază intermediară Oreșnik a fost un test reușit și că aceasta și-a atins ținta - o instalație de rachete și apărare din orașul ucrainean Dnipro.
Ucraina a dezvăluit rareori informații despre loviturile aeriene asupra țintelor militare de la invazia Rusiei din februarie 2022.
Putin a mai spus că Rusia va continua să testeze Oreșnik în luptă și că are un stoc gata de utilizare. Kievul a declarat că Ucraina lucrează deja la dezvoltarea de sisteme aeriene pentru a contracara arma.
Oficialii americani au declarat că Rusia deține probabil doar câteva de astfel de rachete, despre care experții occidentali spun că par să fi fost derivate din racheta balistică cu rază intermediară RS-26.
Excluderea explozivilor dintr-un „vehicul de reintrare” - partea protejată de căldură a rachetei care transportă focosul - lasă loc pentru instrumente, pe care țările care testează proiecte de rachete le pot utiliza pentru a măsura performanța, spun experții.
Nu se știe public dacă focoasele rusești purtau astfel de echipamente.
RS-26 are o rază de acțiune raportată de peste 5.000 de km, deși racheta care a lovit Ucraina din regiunea rusă Astrakhan a zburat doar aproximativ 700 de km.
„Aș spune că acesta este un mod incredibil de costisitor de a produce ceea ce probabil nu este o distrugere atât de mare”, a declarat Jeffrey Lewis, director al Programului de neproliferare în Asia de Est din cadrul Centrului James Martin pentru studii privind neproliferarea de la Institutul Middlebury de Studii Internaționale din California.
Editor : B.E.