Investigația care evaluează motilitatea esofagiană
Data publicării:
Manometria esofagiană este o investigație utilizată pentru a analiza presiunea contracțiilor esofagiene și modul în care acestea propulsează alimentele mai departe în stomac. Aflăm mai mult despre manometria esofagiană de înaltă rezoluție de la Dr. Ion Băncilă, medic primar gastroenterologie.
Atunci când medicul suspectează o tulburare de motilitate a esofagului, manifestată de obicei prin durere în piept și înghițirea cu dificultate a alimentelor sau a lichidelor, poate recomanda o investigație numită manometrie esofagiană. Aceasta este foarte utilă deoarece realizează determinări ale presiunii din interiorul esofagului în timpul contracțiilor și poate evidenția diverse tipuri de afectare a motilității. Este preferată manometria esofagiană de înaltă rezoluție deoarece prin această procedură se realizează măsurătorile la multiple niveluri ale esofagului, ceea ce duce la stabilirea unui diagnostic precis.
Dintre afecțiunile care pot fi diagnosticate cu ajutorul manometriei esofagiene, cele mai importante sunt tulburările de motilitate esofagiană. Poate fi vorba de acalazie, spasm esofagian difuz, esofag „spărgător de nuci” sau de alte probleme mai rar întâlnite. Examinarea propriu-zisă durează 10–12 minute și apoi rezultatele sunt interpretate pe loc, pacientul aflând imediat diagnosticul stabilit de medicul gastroenterolog.
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro