Hemangiomul este o tumoră benignă care se poate forma în ficat sub forma unui ghem de vase de sânge. Despre simptomele hemangiomului hepatic, dar și despre metodele de diagnostic și de tratament aflăm mai mult de la Dr. Ionuț Duduș, medic primar chirurgie generală.
Nu sunt cunoscute cu exactitate cauzele pentru care unele persoane prezintă hemangiom hepatic, dar se crede că acesta s-ar forma în perioada fetală. Diagnosticul este de multe ori întâmplător, când formațiunea este descoperită în timpul unei investigații imagistice realizate pentru altă indicație. Sunt însă și cazuri în care tumora este voluminoasă și apasă pe organele din vecinătate, determinând semne și simptome specifice.
Principala problemă ridicată de un hemangiom hepatic este riscul de rupere. Fiind o tumoră foarte bine vascularizată, practic un ghem de vase, ruperea hemangiomului poate duce la o complicație gravă numită peritonită acută. În plus, uneori, o formațiune similară hemangionului poate fi, de fapt, o tumoră malignă, astfel că este necesară stabilirea cu exactitate a diagnosticului și monitorizarea atentă a tumorii. Medicul chirurg cu supraspecializare în chirurgia hepato-bilio-pancreatică va stabili dacă este necesară o operație la ficat sau dacă pacientul urmează un program de monitorizare pe termen lung.
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro