Examenul anatomopatologic este foarte important pentru diagnosticul de certitudine al cancerului ovarian. Ce metode pot fi necesare în acest scop aflăm de la Conf. Dr. Maria Olinca, medic primar anatomie patologică.
Factorii de risc pentru cancer ovarian includ, pe lângă determinarea genetică, vârsta, fiind foarte rar înainte de 40 de ani, dar și tratamentele hormonale din antecedente, mai ales la menopauză, absența sarcinilor sau prima sarcină după vârsta de 35 de ani, dar și obezitatea. Cele mai multe cazuri apar după vârsta de 63 de ani. Dacă o femeie prezintă semne și simptome ce pot fi date de un cancer ovarian, este necesară o consultație de ginecologie și investigații suplimentare amănunțite.
Diagnosticul de certitudine al cancerului ovarian se stabilește prin examen anatomopatologic pe piesa de rezecție. Doar așa se poate confirma că tumora este malignă și ce tip de celule sunt implicate. De multe ori, pentru diagnosticul de precizie al cancerului ovarian poate fi nevoie de teste de imunohistochimie și chiar de teste de biologie moleculară, care contribuie totodată la stabilirea celui mai potrivit tratament.
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro