Una dintre problemele ce pot apărea în sarcină este diabetul așa-numit gestațional. Cum și de ce apare diabetul gestațional, cum se stabilește diagnosticul, ce complicații poate cauza și cum trebuie tratată boala aflăm de la Dr. Anca Badea, medic specialist obstetrică-ginecologie.
O proporție importantă din totalul femeilor însărcinate, estimată la aproximativ 14%, poate dezvolta diabet gestațional. Boala apare cel mai des în ultima parte a sarcinii și se manifestă prin creșterea nivelurilor de glucoză din sânge. Cauza apariția diabetului gestațional este producția crescută de hormoni necesari pentru evoluția sarcinii, dar care pot interfera cu utilizarea insulinei, crescând rezistența țesuturilor la acest hormon. Dacă boala nu este recunoscută la timp și nu se iau măsurile necesare, pot apărea complicații nedorite atât la mamă, cât și la făt.
Principalele semne care pot indica un diabet gestațional nu sunt specifice: urinarea frecventă, setea continuă și senzația de gură uscată, oboseala și greața. Din acest motiv, femeilor însărcinate la care valorile glicemiei sunt crescute li se recomandă efectuarea unei investigații speciale. Testul de toleranță la glucoză se efectuează între săptămânile 24 și 28, uneori chiar mai devreme, la femeile cu factori de risc pentru această boală.
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro