De ce sunt îngrijorătoare sângerările digestive

Data publicării:
De ce sunt îngrijorătoare sângerările digestive

Hemoragiile digestive sunt întâlnite relativ frecvent și se pot manifesta variat, în funcție mai ales de nivelul la care s-a produs sângerarea și, desigur, de cauza care a provocat-o. Despre aceste aspecte, dar și despre managementul în urgență al hemoragiilor digestive aflăm mai mult de la Dr. Teodor Bădescu, medic primar gastroenterologie și medicină internă.

În funcție de modul în care exteriorizează sângerarea, deosebim hemoragiile digestive superioare de cele inferioare. Apărută în urma unei leziuni a esofagului, stomacului sau duodenului, hemoragia digestivă superioară este adesea gravă, deoarece sângerările acute survin brusc și sunt abundente. Gastrita și ulcerul sunt cauzele cele mai frecvente.

Hemoragia digestivă inferioară se produce cel mai frecvent la nivelul colonului, dar poate implica și rectul sau zona anală. La copii și la tineri, cele mai frecvente cauze sunt polipii colonici sau bolile inflamatorii intestinale, în vreme ce la adulți hemoragiile digestive inferioare sunt cauzate mai ales de leziunile maligne, de diverticuloză sau de hemoroizi. Indiferent de tipul hemoragiilor, este foarte important ca pacienții să ajungă fără întârziere la spital, pentru o evaluare rapidă și, după caz, pentru tratament.

Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri