Cum se realizează biopsia de sân

Data publicării:
dr_cristina_lazar

Biopsia mamară este o procedură necesară pentru a stabili dacă o formațiune suspectă de la nivelul sânului este malignă sau benignă. Când este indicată biopsia de sân și cum se realizează procedura aflăm de la Dr. Cristina Lazăr, medic specialist chirurgie generală.

Pentru a stabili diagnosticul de cancer mamar este nevoie, de obicei, de mai multe analize și investigații. Pentru screening, este recomandată mamografia cu tomosinteză, dar se folosește ecografia mamară la femeile cu vârsta sub 40 de ani. În cazul în care aceste investigații identifică o formațiune suspectă, medicul poate indica efectuarea unei biopsii mamare, pentru stabilirea diagnosticului de certitudine.

Printr-o biopsie de sân se obține o mică probă din țesutul suspect, care este apoi analizată în Laboratorul de Anatomie Patologică, prin examen histopatologic și, dacă este vorba de țesut canceros, prin investigații avansate genetice sau de imunohistochimie. Biopsia de sân este cel mai frecvent realizată prin aspirație cu ac fin, dar există mai multe tipuri de abordări și medicul este cel care recomandă metoda cea mai potrivită.

Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri