„Acesta este sonda specială a echipamanetului care are în vârf acest mic vibrator mecanic. Sonda prezintă un buton pe care dacă îl apăsăm şi plasăm conductorul perpendicular pe tegumentul pacientului pe lobul drept ia naştere o vibraţie ce se va transmite până în ficat”, explică doctrul Monica Platon, de la Institutul de Gastroenterologie şi Hepatologie din Cluj-Napoca.
FibroScan-ul este folosit în clinmica clujeană de opt ani, în cadrul unui proiect de cercetare. Studiile făcute de medicii de acolo au fost citate în alte peste 1.500 lucrări ale unor cercetători din întreaga lume.
„Avem pacienţi pe care i-am văzut deja de câte şapte, chiar zece ori de când am introdus acesată tehnică în clinică şi automat ne putem da seama când ceva se întâmplă. În ultimul timp, datorită acestor manopere neinvazime, numărul biopsiilor a scăzut vertiginos”, spune doctorul Monica Platon.
Tehnologia înlocuieşte biopsia şi are avantajul că este neinvazivă şi durează doar câteva secunde.
„Sub nicio formă, după o examinare ecografică uzuală, noi nu am fi putut spune că pacientul are sau nu fibroză decât dacă am fi făcut o biopsie hepatică. Dar prin această tehnică eu ştiu că fibroza pacientului este incipientă şi nu pune probleme”, le explică medicul clujean cursanţilor.
„M-a interesat deoarece la noi, în Republica Moldova, un specialist gastroenterolog nu poate efectua acestă manevră. După cum ne-au explicat la cursurile teoretice, e nevoie de zece măsurători, după care se poate confirma”, spune unul dintre medicii din Republica Moldova care particpă la cursuri.
Investigaţiile realizate cu aparate de elastografie sunt de stat pentru pacienţii internaţi. Costurile ajung la 300 de lei. Elastografia poate fi utilizată şi în detectarea cancerului de sân. Principiul care stă la baza investigaţiei se bazează pe ideea că tumorile maligne sunt mai dure şi mai puţin elastice comparativ cu cele benigne.