Prin stabilirea unui diagnostic precoce, multe forme de cancer pot fi vindecate, iar tratamentul poate fi minim invaziv, cu o recuperare rapidă a pacientului și păstrarea unei bune calități a vieții. Diagnosticul de certitudine este esențial însă indiferent de stadiul afecțiunii, pentru că numai în acest fel poate fi stabilită strategia terapeutică potrivită, personalizată. Prin urmare, atunci când există o suspiciune de cancer, medicul va recomanda o serie de analize de laborator și investigații imagistice (ecografie, radiografie, tomografie computerizată - CT, examen prin rezonanță magnetică - RMN), dar diagnosticul de certitudine poate fi stabilit numai prin biopsie, procedură care presupune prelevarea unui fragment din țesutul anormal, pentru realizarea unui examen histopatologic în laborator, la microscop.
În cazul unei operații care presupune excizarea unei tumori, procedura este similară, cu mențiunea că proba de țesut prelevată prin biopsia excizională are atât utilitate diagnostică, cât și terapeutică, întrucât examenul histopatologic extemporaneu „la gheață”, efectuat în timpul intervenției de medicul anatomopatolog, oferă și diagnosticul de certitudine, și direcția de tratament care trebuie adoptată.
Examenul histopatologic presupune analizarea la microscop a celulelor din țesutul prelevat în timpul unor investigații medicale (colonoscopie, endoscopie, colposcopie), prin biopsie sau în timpul unei intervenții chirurgicale. În urma acestui examen de laborator este obținut un diagnostic de certitudine în cazul mai multor afecțiuni – cancer, infecții, inflamații etc. În cazul cancerului, rezultatele oferă informații esențiale despre stadiul tumorii și răspândirea celulelor maligne în organism.
Atunci când este necesară o evaluare mai complexă, examenul histopatologic poate fi completat cu unul imunohistochimic, o metodă ajutătoare, care poate preciza anumite caracteristici intrinseci ale tumorii, utile în constituirea unui protocol terapeutic personalizat. Examinarea este folosită de obicei în cazul unor țesuturi care sunt mai dificil de evaluat prin histopatologia clasică, întrucât poate stabili diagnosticul cu mai mare precizie, făcând diferența între diverse tipuri de cancer al căror tratament va fi diferit.
Toate aceste informații sunt esențiale mai ales în cazul unui cancer avansat, care s-a extins deja la mai multe organe, pentru că doar în acest fel poate fi stabilit tratamentul individualizat, care să aibă cea mai mare eficiență. După obținerea rezultatelor de la examenul histopatologic și imunohistochimic, medicul poate recomanda și alte investigații imagistice avansate, care să ofere mai multe detalii despre stadializarea și extinderea bolii: PET-CT, scintigrafie, SPECT-CT.
Laboratorul de Anatomie Patologică SANADOR asigură diagnostic histopatologic pentru numeroase afecțiuni, în special oncologice, ginecologice, dermatologice, renale, hepatice și urologice. De asemenea, medicii anatomopatologi oferă servicii de imunohistochimie pentru un diagnostic avansat, de certitudine, atunci când acest examen este necesar. În cazurile medicale complexe, diagnosticul este pus prin colaborarea dintre anatomopatolog, oncolog și chirurg, fiind necesară o abordare multidisciplinară.