Stilul modern de viață, sedentar și adesea cu o alimentație hipercalorică și săracă în unele principii alimentare, este unul dintre principalii factori implicați în creșterea incidenței bolilor de ficat. Aflăm mai mult pe această temă de la Dr. Gabriela Șmira, medic primar gastroenterologie.
Consumul ridicat de alcool este adesea implicat în apariția bolilor hepatice. Prin consumul cronic de băuturi alcoolice, anumite toxine, dar și grăsimi se acumulează în ficat. Prezența lor declanșează o reacție inflamatorie, ce se traduce prin hepatita alcoolică, o boală ce poate duce la apariția unor leziuni hepatice permanente. În plus, această boală poate agrava alte tipuri de afectare a ficatului, cum se întâmplă în cazul hepatitelor infecțioase.
Fibroza hepatică se produce în urma răspunsului inflamator al organismului, declanșat prin reacția inflamatorie. Prin apariția fibrozei, o parte din țesutul normal al ficatului este înlocuit cu țesut fibros cicatricial, ceea ce afectează funcțiile acestui organ. Pentru diagnosticul fibrozei hepatice, se recomandă efectuarea unei investigații similare ecografiei numită elastografie de tip Fibroscan, care evaluează gradul de steatoză și fibroză hepatică.
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro