Sezonul rece este caracterizat de o frecvență crescută a infecțiilor respiratorii la copii. Care sunt cele mai des întâlnite infecții, când trebuie să ne prezentăm la medic și cum putem preveni aceste probleme aflăm de la Dr. Corina Cîlcic, medic primar pediatrie.
Odată cu venirea frigului, crește simțitor numărul infecțiilor respiratorii la copii. Cele mai frecvente infecții respiratorii sunt cele virale – gripa, infecția cu virusul sincițial respirator, dar și COVID sau infecțiile cu alte virusuri sunt des întâlnite. Dintre infecțiile bacteriene, mult mai rare decât cele virale, sunt mai întâlnite cele cu pneumococ, cu alte tipuri de streptococi și cu Haemophilus influenzae. Trebuie reținut că tratamentul cu antibiotice trebuie administrat numai la recomandarea medicului.
Simptomele cele mai frecvent întâlnite în infecțiile respiratorii sunt rinoreea, durerea în gât și durerile musculare, la care se adaugă semne precum faringita (roșu în gât), febra și tusea. Dacă manifestările clinice sunt ușoare, părinții pot administra tratamente simptomatice la domiciliu, urmând însă să se adreseze medicului atunci când starea copilului se agravează sau când simptomatologia nu se remite în urma tratamentului și a repausului la pat.
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro