Ce tratamente se pot efectua prin endoscopia digestivă
Data actualizării: Data publicării:
În mâinile unui medic bine pregătit și cu experiență, endoscopia digestivă se poate transforma dintr-o procedură de diagnostic într-una de tratament avansat. Ce fel de tratamente se pot realiza endoscopic și care este confortul pacientului într-o astfel de endoscopie intervențională aflăm de la Prof. Dr. Gabriel Constantinescu, medic primar gastroenterologie și medicină internă.
Endoscopia digestivă are două laturi: una diagnostică, extrem de utilă pentru recunoașterea afecțiunilor tubului digestiv, dar aceasta poate fi dublată de latura terapeutică. Atunci când medicul care efectuează endoscopie digestivă identifică o problemă ce necesită tratament, el poate interveni chiar în timpul procedurii. De la o hemostază realizată în cazul unor hemoragii digestive la rezecția endoscopică a unor leziuni suspecte sau cu potențial de malignizare până la extracția unor corpi străini, sunt numeroase manevre ce pot fi realizate endoscopic.
Probabil că procedura de endoscopie digestivă cea mai dificilă este colangiopancreatografia retrogradă endoscopică, pe scurt ERCP. Prin această procedură, medicul ajunge cu endoscopul în căile biliare, ductul pancreatic și în vezica biliară. La aceste niveluri, prin endoscopie, pot fi dezobstruate căile în care s-au blocat eventuali calculi biliari și pot fi plasate chiar stenturi pentru a păstra deschise căile biliare și pancreatice blocate de eventuale tumori.
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro