Peste 40 de medici şi asistente şi-au format deprinderile în mânuirea endoscopului, astfel încât, în cel mai scurt timp, să poată să treacă la procedee aplicate pe pacienţi.
"Acuma învăţ şi sper că o să pot să trec la endoscopii pe oameni, cât de curând", spune Ioana, un medic rezident în anul I care a venit tocmai din Bucureşti pentru a participa la cursul de endoscopie digestivă.
Sesiunea de pregătiri a avut ca scop formarea tinerilor medici rezidenţi, dar şi a tinerilor specialişti în ceea ce reprezintă actul terapeutic endoscopic.
"Este un început pentru endoscopii terapeutice, atunci când e nevoie de ele, în situaţii de hemoragii digestive, ulcere care sângerează, polipi care trebuie îndepărtaţi endoscopic", declară Valentin Militaru, medic specialist la Spitalul Clinic Municipal Cluj.
"Ei fac acum nişte exerciţii pe stomac de porc, în care fac diferite proceduri, pe care le vor aplica apoi pe oameni. E un exerciţiu extrem de util înainte. Interesul este foarte mare, iar înscrierile s-au încheiat în câteva zile", precizează prof. dr. Marcel Tanţău, medic specialist la Institutul de Gastroenterologie Cluj-Napoca.
Workshop-ul educaţional este organizat în fiecare an la Cluj-Napoca, iar medicii speră să promoveze astfel gastroenterologia şi endoscopia românească.