Contracțiile false pot apărea în al treilea trimestru de sarcină fără să ducă însă la dilatarea colului și expulzarea fătului. Cum le deosebim de travaliul propriu-zis și ce trebuie să facă femeia gravidă în această situație aflăm de la Dr. Ana Chioveanu, medic specialist obstetrică-ginecologie.
Sunt descrise două tipuri de contracții false: prodromale, respectiv contracții Braxton-Hicks. Acestea din urmă pot apărea încă din al doilea trimestru, spre deosebire de cele prodromale, care se produc în apropierea datei probabile de naștere. În plus, contracțiile Braxton-Hicks cauzează doar o senzație de disconfort, în vreme ce travaliul fals se asociază cu dureri mai puternice.
Este important ca femeia gravidă să țină pe toată perioada sarcinii legătura cu medicul obstetrician, care o va îndruma în privința pașilor ce trebuie urmați în orice situație. Pentru naștere, femeia însărcinată trebuie să aleagă o maternitate pregătită pentru orice situație ce poate apărea, inclusiv cu o secție de terapie intensivă neonatală capabilă să susțină funcțiile vitale ale unui nou-născut prematur sau cu diverse probleme.
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro