Progrese în chirurgia ginecologică oncologică Interviu cu Prof. Univ. Dr. Gheorghe Peltecu, medic primar obstetrică-ginecologie

Data actualizării: Data publicării:
Prof. Univ. Dr. Peltecu Articol susținut de Regina Maria
Prof. Dr. Gheorghe Peltecu, medic primar obstetrică-ginecologie în cadrul Rețelei de Sănătate Regina Maria

Chirurgia ginecologică oncologică a progresat semnificativ în ultimii ani, datorită terapiilor medicale inovatoare. Pregătirea medicilor specialiști la standarde cât mai înalte și facilitarea accesului la tehnologii de vârf, au adus îmbunătățiri importante în tratamentul afecțiunilor ginecologice și în calitatea vieții pacientelor.

Cu toate acestea, statistici îngrijorătoare arată că România se confruntă încă cu una dintre cele mai ridicate rate de incidență și mortalitate asociate acestui tip de cancer în Europa. Conform GLOBOCAN, peste 1.500 de femei mor în fiecare an din cauza cancerului de col uterin, iar în anul 2020 au fost înregistrate 5.302 cazuri de cancer ovarian, un număr de 1.909 cazuri noi și 1.121 de decese, cauzate de acest tip de tumoră. Cancerele ginecologice pot fi tratate, dacă sunt depistate în faze incipiente prin screening și controale periodice.

Cu o incidență și o mortalitate deosebit de ridicate, există o necesitate stringentă de a înțelege mai bine problemele specifice care contribuie la aceste cifre alarmante și de a identifica soluțiile adecvate pentru îmbunătățirea prevenirii, diagnosticului precoce și tratamentului cancerelor genitale.

Discutăm pe larg în cele ce urmează cu Prof. Dr. Gheorghe Peltecu, medic primar obstetrică-ginecologie în cadrul Rețelei de Sănătate Regina Maria, despre cum au evoluat intervențiile chirurgicale în tratarea cancerelor ginecologice. Recunoscut pentru experiența sa de peste 36 de ani în tratarea cancerelor de col uterin, de endometru, vulvă sau ovar, Prof. Dr. Peltecu a adus contribuții importante în rafinarea tehnicilor chirurgicale pentru afecțiunile ginecologice, prin abordări minim invazive.

Domnule doctor, cum definiți chirurgia oncologică ginecologică în România și care este importanța sa în tratamentul cancerului la femei?

Chirurgia ginecologică oncologică este o subspecialitate distinctă a ginecologiei. Ea s-a conturat și dezvoltat în SUA, din inițiativa unor profesori de ginecologie, iar în prezent reprezintă o subspecialitate distinctă în toate țările, inclusiv în România. Ceea ce face particulară situația din România față de țările dezvoltate medical din Europa și SUA, este lipsa unui sistem de formare riguros. Formarea în țările Europei Occidentale și în SUA durează între 2 și 3 ani, iar cel care va obține acest titlu de chirurg ginecolog oncolog va practica doar chirurgie ginecologică oncologică. Competența este căpătată prin volumul de muncă, iar calitatea serviciilor depinde de aceasta. Durata formării profesionale în România este foarte scurtă, iar curricula , superficială. În plus, nu există decât foarte puține servicii cu competențe reale de tratament a cazurilor de cancere ginecologice și nu este reglementată responsabilitatea operațiilor ginecologice oncologice.

Cum a evoluat acest domeniu și care considerați că este contribuția sa la îmbunătățirea supraviețuirii și calității vieții pacientelor?

Chirurgia ginecologică oncologică a evoluat în momentul în care s-a separat de disciplina mamă-obstetrica și ginecologia. Ginecologul devenit specialist în chirurgia ginecologică oncologică va trebui să practice doar această subspecialitate și să renunțe la nașteri, obstetrică, tratamente de infertilitate. Volumul de muncă îi va crește competența, calitatea serviciilor chirurgicale oferite pacientelor cu cancer și implicit o rată mai mare de supraviețuire și vindecare.

Cum influențează tehnologiile moderne, cum ar fi chirurgia robotică și laparoscopia, abordările chirurgicale în cancerul ginecologic?

Chirurgia ginecologică oncologică poate fi practicată clasic sau minim invaziv - laparoscopic și robotic. Calitatea serviciilor care au ca scop creșterea ratei de supraviețuire și vindecarea poate fi asigurată prin toate aceste tipuri de procedee chirurgicale. Principiile chirurgiei ginecologice oncologice au fost stabilite prin chirurgia clasică. Chirurgia minim invazivă scade doar rata complicațiilor chirurgicale și durata de spitalizare, contribuind la o recuperare postoperatorie mai rapidă. Cu toate acestea, deoarece nu toate spitalele posedă aparatură de chirurgie minim invazivă și mai ales nu există un număr suficient de mare de specialiști în chirurgia minim invazivă care să aibă și experiență în ginecologia oncologică, tratamentul cancerelor ginecologice se face actualmente mai ales prin chirurgie clasică. Chirurgia clasică corect practicată nu este inferioară chirurgiei minim invazive în ceea ce privește scopul final, acela de a eradica boala canceroasă.

Care sunt cele mai frecvente cancere ginecologice care ajung în cabinetul dumneavoastră? Abordul chirurgical este indicat în toate tipurile de cancer ginecologic?

Cele mai frecvente cancere ginecologice sunt cancerul de col uterin, cel de endometru, cancerul ovarian și cancerul de vulvă. Sunt foarte multe cazuri de leziuni precanceroase induse de infecția cu HPV. Acestea trebuie diagnosticate și tratate competent, pentru că, pe lângă vindecare, trebuie avută în vedere și conservarea capacității de procreare a femeilor tinere.

Tratamentul chirurgical este întotdeauna tratamentul de bază al bolii canceroase. El poate fi aplicat de la început în fazele incipiente de boală, sau după un tratament sistemic (chimioterapie) care să limiteze întinderea bolii canceroase făcând posibilă extirparea sa.

Care sunt avantajele acestor tehnologii pentru pacientele cu cancer ginecologic?

Terapiile medicale inovatoare, tehnicile noi chirurgicale și tehnologia modernă cresc calitatea serviciilor medicale și șansele de vindecare a pacientelor.

Cum a evoluat conceptul de personalizare a tratamentului în chirurgia oncologică ginecologică?

Medicina personalizată pleacă de la premisa că fiecare pacient este o entitate aparte, cu un anume risc de boală și cu un răspuns particular la tratament. Descoperirile genetice au permis o stratificare a bolnavilor în cadrul aceleiași patologii, selectând terapiile cele mai potrivite pe baza caracteristicilor genetice și moleculare.

Care este rolul tumor board în gestionarea acestor cazuri medicale?

Tumor board-ul sau comisia oncologică, reprezintă un grup de dezbatere a fiecărui caz oncologic. Toți specialiștii prezenți își exprimă opinia astfel încât beneficiile diagnostice și terapeutice să fie maxime. Este forumul decizional al unui serviciu de oncologie.

Cum definim rolul investigațiilor genetice și al altor tehnologii de diagnostic în determinarea tratamentului optim pentru fiecare pacientă?

Investigațiile genetice sunt din ce în ce mai utilizate în diagnosticul și tratamentul afecțiunilor ginecologice oncologice. Dacă inițial au fost apanajul cancerului mamar si al celui ovarian, acum este rândul cancerului endometrial să beneficieze de marile avantaje de diagnostic aduse de testele genetice.

Testele genetice trebuie folosite însă cu discernământ, pentru particularizarea tratamentului.

Ce strategii sunt utilizate pentru a minimiza riscul de complicații în chirurgia oncologică ginecologică?

Pe lângă o excelentă pregătire tehnică chirurgicală a operatorului, riscul complicațiilor în chirurgia ginecologică oncologică este redus prin aderarea la principiile ghidurilor ERAS (Enhanced Recovery After Surgery) - sau refacerea facilitată după intervenția chirurgicală. Aceste ghiduri implementează principii generale preoperatorii (renunțarea la fumat și alcool, tratarea anemiei, controlul diabetului, consumul de alimente solide cu până la 6 ore înaintea operației, dușul preoperator pentru a reduce riscul de infecție, renunțarea la clismă), intraoperatorii (antibiotice profilactice doar la începutul intervenției), și postoperator (alimentație completă în primele 24 de ore, mobilizare precoce, externarea după maximum 48 de ore).

Cum pot fi îmbunătățite rezultatele postoperatorii și calitatea vieții pacientelor după intervenții chirurgicale? Există un program de follow-up dedicat acestor paciente?

În cazul oricărei boli canceroase ginecologice există un program de monitorizare postoperatorie. Acesta constă în controale clinice periodice și în diverse investigații specifice. Pe lângă această monitorizare medicală, este utilă și consilierea pentru reintegrarea într-o viață normală, mai ales prin grupuri de paciente care au fost tratate pentru aceeași boală. Acțiunile comune, sociale, culturale sau de voluntariat, le vor da un nou sens vieții acestor paciente supraviețuitoare ale cancerelor genitale.

Cum sunt implicate centrele de excelență și tumor board-ul în promovarea inovației și a calității în chirurgia oncologică ginecologică?

Promovarea calității în chirurgia ginecologică oncologică trebuie făcută de societățile profesionale de profil. Ele stabilesc standardele de formare profesională a membrilor pe care îi acreditează și standardele de practică a specialității.

Centrele de excelență sunt cele care respectă cele mai înalte standarde de practică profesională și care acordă cele mai bune îngrijiri. În România, din păcate, se face abuz de termenul "centre de excelență". Puține centre sunt cu adevărat centre de excelență și acestea sunt certificate de organisme internaționale independente.

Cum ar putea inovațiile din prezent influența viitorul tratament al cancerului ginecologic?

Progresele în ginecologia oncologică şi în tratamentul bolii canceroase în general se pot aprecia prin rata vindecărilor, a creșterii calității vieții şi a creşterii duratei de supravieţuire .

Tratamentele chirurgicale conservatoare în oncologie (conservarea sânului în loc de mastectomie, extirparea unei tumori vulvare în loc de vulvectomie, conizaţia colului uterin în loc de histerectomie, extirparea unui singur ovar în cazul unui cancer localizat la un ovar în loc de histerectomie şi extirparea ambelor ovare) se extind în ginecologia oncologică şi contribuie la creşterea calităţii vieţii femeilor atât prin conservarea capacităţii lor reproductive cât şi prin păstrarea unei constituții estetice.

Despre Prof. Dr. Gheorghe Peltecu

Prof. Dr. Gheorghe Peltecu este medic primar în obstetrică-ginecologie, profesor universitar în cadrul Universității de Medicină și Farmacie "Carol Davila" și doctor în științe medicale. Are o experiență de peste 36 de ani, iar principalele sale competențe sunt ginecologia oncologică, chirurgia laparoscopică și chirurgia oncologică mamară. 

 A profesat în perioada 1992-1996 în străinătate, efectuând stagii de supraspecializare în chirurgia oncologică ginecologică la Spitalul Universitar Lausanne (Elveția), Universitatea Stellenbosch (Cape Town, Africa de Sud), Mayo Clinic (Rochester, Statele Unite) și la Memorial Sloane Kettering Cancer Center (New York, Statele Unite). 

 Prof. Dr. Peltecu este un lider de opinie, atât din punct de vedere clinic cât și academic și s-a dedicat în întregime carierei în medicină și formării profesionale a unei echipe multidisciplinare de medici. Dincolo de aceasta este un familist convins, iubitor de film și artă și practicant de ciclism și wakeboarding.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Tezaurul românesc de la Moscova, mai aproape de a reveni în țară. Decizia istorică a...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat în secret: „Sunt în stare de șoc!”
Pro FM
Iubita lui Julio Iglesias Jr., trup de zeiță într-o rochie scurtă, cu un decolteu imposibil de ignorat. Fanii...
Film Now
Ellen Pompeo, pe străzile din LA, într-o zi obișnuită, când nu îmbracă uniforma medicală în serialul „Grey's...
Adevarul
Analiza pieței imobiliare din România. Cum vor influența alegerile prețurilor locuințelor și ce orașe vor fi...
Newsweek
400.000 pensionari iau 1.800 lei în plus la PENSIE în decembrie. Ministrul muncii zice cine ia banii
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
Xinhua Headlines: Rising BRICS paves way for inclusive global development
Turcia, țară membră NATO, a fost invitată să devină „țară parteneră” a comunității BRICS
Digi Animal World
Ce fel de stăpân de câine ești? Oameni de știință au descoperit trei categorii de proprietari
Film Now
Cum a reacționat Dwayne „The Rock” Johnson când o femeie i-a spus că are cancer în stadiu terminal. Imaginile...
UTV
Celine Dion si Jennifer Lopez au stralucit pe scena show-ului aniversar Elie Saab in Arabia Saudita – 45 de...