Dificultățile la înghițire, deseori resimțite ca un „nod în gât”, pot fi cauzate de diverse afecțiuni, digestive și nu numai. Care pot fi cauzele, cum se stabilește diagnosticul și în ce constă tratamentul aflăm de la Dr. Vlad Simion, medic specialist gastroenterologie.
Pentru diagnosticul corect al disfagiei, medicul gastroenterolog poate realiza o serie de investigații foarte utile. Pacientul poate primi recomandare pentru o endoscopie digestivă superioară, prin care medicul poate inspecta direct starea mucoasei esofagiene și poate vedea dacă există vreo obstrucție la acest nivel. Investigația se face deseori cu sedare, pentru confortul deplin al pacienților.
Informații foarte utile pentru diagnostic se pot obține și printr-o manometrie esofagiană, investigație ce măsoară presiunea din interiorul esofagului. Prin manometria esofagiană, medicul poate evalua felul în care contracțiile esofagului se coordonează și dacă au sau nu rol propulsiv pentru bolul alimentar, dar și presiunea de la nivelul joncțiunii esofagului cu stomacul. La acest nivel, pot apărea contracții puternice ale sfincterului esofagian inferior, resimțite dureros de pacient.
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro