Odată cu iarna și cu vacanța se deschide oficial sezonul sporturilor de iarnă. Dar cu acesta, crește mult și riscul de traumatisme specifice. Ce trebuie să facem în cazul producerii unor accidente aflăm de la Dr. George Burlacu, medic urgentist.
Între cele mai frecvente urmări ale accidentelor de sezon sunt fracturile. Acestea se pot produce în special din cauza temperaturilor scăzute, care fac ca suprafețele să devină înghețate, alunecoase. Cele mai multe fracturi se produc prin căderea din picioare, dar nu sunt excluse și alte tipuri de accidente. Cel mai frecvent se produc fracturi de șold, de pumn, de claviculă. Este important ca fiecare dintre noi să știe să acorde primul ajutor în astfel de situații.
Dintre traumatismele care se însoțesc de obicei de urmări grave, trebuie menționată lovitura la cap. În funcție de intensitatea loviturii și de mecanismul de lovire, urmările pot merge de la simple, cum este durere la locul impactului, la grave, precum pierderea stării de conștiență sau chiar declanșarea unor sângerări intracraniene, care pot evolua rapid către consecințe foarte grave. Este recomandat ca persoanele care suferă lovituri în zona capului să se adreseze fără întârziere unui spital de urgență.
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro