Stenoza traheală, adică îngustarea și, uneori, chiar închiderea completă a organului care face legătura între laringe și plămâni, este o complicație foarte gravă. Despre cauzele stenozei traheale și despre metodele prin care aceasta poate fi tratată, aflăm mai mult de la Prof. Dr. Ioan Cordoș, medic primar chirurgie toracică.
Intubația oro-traheală este una dintre principalele proceduri la care sunt supuși pacienții în timpul unei intervenții chirurgicale efectuate cu anestezie generală. Din păcate, atunci când intubația se prelungește în secția ATI deoarece pacienții necesită suport respirator pentru o perioadă mai îndelungată, una dintre complicațiile care pot apărea este stenoza traheală, adică îngustarea lumenului acestui organ, până la punctul la care poate fi complet închis.
Tratamentul stenozei traheale se face printr-o intervenție chirurgicală extrem de delicată și foarte complexă, prin care rezecă porțiunea stenozată și se reconstruiește traheea. O astfel de intervenție de chirurgie toracică este realizată doar în centre înalt calificate, de medici chirurgi cu foarte multă experiență, deoarece traheea este un organ foarte sensibil. Realizată de o echipă cu experiență, intervenția poate reda pacienților o respirație normală, dar și vorbirea.
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro