Fibromul uterin este o tumoră benignă ce apare, de obicei, la femeile de vârstă fertilă și își reduce dimensiunile la menopauză. Tulburările hormonale sunt cel mai frecvent implicate în apariția fibromului uterin. Ce alți factori de risc există, ce simptome prezintă pacientele, cum se stabilește diagnosticul și cum se realizează tratamentul aflăm de la Dr. Ciprian Cristescu, medic primar obstetrică-ginecologie.
În cele mai multe cazuri, fibromul uterin este descoperit întâmplător, în timpul unei ecografii transvaginale sau abdominale. Fibroamele de mici dimensiuni nu provoacă nicio neplăcere sau manifestările clinice sunt ușoare și nu deranjează într-atât încât pacientele să se adreseze medicului. Există însă și cazuri de fibrom uterin în care simptomatologia este foarte greu de suportat, mai ales atunci când tumorile au dimensiuni mari sau în unele localizări mai speciale.
La fel ca pentru orice altă tumoră de uter, și pentru fibromul uterin există numeroase opțiuni de tratament, inclusiv de chirurgie minim invazivă. Alegerea tipului de intervenție se face în funcție de dimensiunile fibromului, de profunzimea acestuia în peretele uterin și de vârsta pacientelor. Pentru femeile de vârstă fertilă care doresc să mai poată avea sarcini, prima opțiune este chirurgia minim invazivă, laparoscopică sau asistată robotic.
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro