Epiziotomia este o procedură chirurgicală efectuată în timpul nașterii naturale pentru a facilita expulzia fătului și a evita complicații redutabile. Aflăm când este indicată această procedură și cum se realizează de la Dr. Emel Nuraltay, medic specialist obstetrică-ginecologie.
Epiziotomia nu este o procedură care se practică de rutină în timpul nașterii naturale, ci doar în situațiile în care apare riscul unor complicații grave, materne sau fetale, precum ruptura de perineu, blocarea bebelușului în canalul nașterii sau dimensiunile mari ale acestuia. Indicația de epiziotomie o stabilește medicul obstetrician care supraveghează nașterea, cântărind atent riscurile și posibilele complicații.
Indicația de epiziotomie nu se stabilește de rutină, pentru orice naștere, ci doar atunci când există riscuri. Este, prin urmare, excepția și nu regula. Procedura are avantajul major că poate preveni o ruptură de perineu, cu leziuni extinse la nivelul sfincterului anal, altfel greu de reparat. În schimb, realizarea epiziotomiei se poate complica ulterior prin producerea unei fistule vaginale și procedura necesită oricum un timp de recuperare relativ lung.
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro