Cancerele placentei: Cum se pune diagnosticul şi în ce constă tratamentul
Data actualizării: Data publicării:
Rolul placentei este vital şi cunoscut. Ajută la dezvoltarea fătului, prin intermediul cordonului ombilical. Astăzi vorbim despre unele forme rare de cancer, care pot afecta placenta. Cum apare, cum se descoperă şi ce se întâmplă cu fătul şi cu mama în aceste cazuri, ne spune dr. Horia Cioflan, medic primar obstetrică-ginecologie.
Cancerele placentei apar în timpul sarcinii și se dezvoltă în musculatura uterului, de unde celulele maligne pot migra spre alte organe, formând metastaze. Din fericire, afecțiunea poate fi descoperită din timp, dacă pacienta merge periodic la control la medicul obstetrician, pentru monitorizarea sarcinii. De cele mai multe ori, tratamentul presupune o intervenție chirurgicală, urmată de chimioterapie, acest tratament oncologic oferind rezultate foarte bune în cazul cancerelor placentei.
În prezent, cancerele ginecologice pot beneficia și de tratament minim invaziv, prin abord transvaginal, prin proceduri laparoscopice ori prin intervenții de chirurgie robotică în ginecologie. În acest fel, pacienta se poate recupera mai repede, cicatricile sunt de mici dimensiuni sau chiar inexistente, durata de spitalizare este scurtă, iar riscul de complicații este semnificativ redus.
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro