Un supliment alimentar din usturoi și plante medicinale, care ajută albinele să fie sănătoase, fără să afecteze calitatea mierii - este invenţia unui profesor universitar din Timişoara, hotărât să găsească o metodă eficientă şi naturală pentru a combate şi preveni nosemoza, una dintre cele mai răspândite boli la albine. Suplimentul a fost deja testat cu succes în cinci județe ale țării și a fost premiat cu aur la Salonul de Inventică de la Geneva. "Vorbim despre un protozoar, un parazit care trăiește în intestinul albinei, acolo unde viața lui, sporii lui se desfășoară."
Nosemoza este una dintre cele mai păguboase boli ale albinelor, care duce la depopularea stupilor, dar și la moartea insectelor. Narcisa Mederle este profesorul universitar din Timișoara care, împreună cu un student al ei, a găsit o nouă metodă de tratament.
"Era obligatoriu ca produsul să fie 100% natural. Am pus laolaltă extracte din plante medicinale cu rol pentru stimularea albinei şi, de asemenea, am adăugat unele ingrediente prin care am urmărit să schimbăm microclimatul parazitului şi să îi oprim înmulţirea", povestește Narcisa Mederle - prodecan Facultatea de Medicină Veterinară - USAMVBT.
La nivelul Uniunii Europene este interzisă tratarea nosemozei cu antibiotic sau alte substanţe de sinteză. Profesorul timişorean a lucrat timp de cinci ani pentru a obţine preparatul minune, unul natural.
"Am umblat în cinci judeţe sin ţară, unde am testat acest produs al nostru şi spun că rezultatele muncii au fost recunoscute, fiindcă am reuşit, în tot ce ne-am propus, să le administrăm albinelor, atât în starea de prevenţie, cât şi în starea de combatere, iar rezultatele au fost mai mult decât îmbucurătoare", explică Narcisa Mederle - prodecan Facultatea de Medicină Veterinară - USAMVBT.
Apicultorii care au testat preparatul au fost mulţumiţi de rezultate, mai ales că nu a fost afectată calitatea mierii produse de albinele lor.
"Am folosit şi alte produse, dar de când folosesc produsul de la doamna Mederle era bun, nu bun, foarte bun. Am observat că au început albinele să îşi revină super bine, sa fac producţie de miere", adaugă Marinel Cucura - apicultor.
Pe lângă aprecierea apicultorilor, Narcisa Mederle a reuşit să obţină şi medalia de aur la Salonul de Inventică de la Geneva, în anul 2015. Acum, produsul este comercializat de o firmă de profil şi poartă cu mândrie sigla Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului.