Usturoi şi plante medicinale, pentru albine sănătoase

Data publicării:
albine
Un supliment alimentar din usturoi și plante medicinale, care ajută albinele să fie sănătoase, fără să afecteze calitatea mierii - este invenţia unui profesor universitar din Timişoara, hotărât să găsească o metodă eficientă şi naturală pentru a combate şi preveni nosemoza, una dintre cele mai răspândite boli la albine. Suplimentul a fost deja testat cu succes în cinci județe ale țării și a fost premiat cu aur la Salonul de Inventică de la Geneva.

"Vorbim despre un protozoar, un parazit care trăiește în intestinul albinei, acolo unde viața lui, sporii lui se desfășoară."

Nosemoza este una dintre cele mai păguboase boli ale albinelor, care duce la depopularea stupilor, dar și la moartea insectelor. Narcisa Mederle este profesorul universitar din Timișoara care, împreună cu un student al ei, a găsit o nouă metodă de tratament.

"Era obligatoriu ca produsul să fie 100% natural. Am pus laolaltă extracte din plante medicinale cu rol pentru stimularea albinei şi, de asemenea, am adăugat unele ingrediente prin care am urmărit să schimbăm microclimatul parazitului şi să îi oprim înmulţirea", povestește Narcisa Mederle - prodecan Facultatea de Medicină Veterinară - USAMVBT.

La nivelul Uniunii Europene este interzisă tratarea nosemozei cu antibiotic sau alte substanţe de sinteză. Profesorul timişorean a lucrat timp de cinci ani pentru a obţine preparatul minune, unul natural.

"Am umblat în cinci judeţe sin ţară, unde am testat acest produs al nostru şi spun că rezultatele muncii au fost recunoscute, fiindcă am reuşit, în tot ce ne-am propus, să le administrăm albinelor, atât în starea de prevenţie, cât şi în starea de combatere, iar rezultatele au fost mai mult decât îmbucurătoare", explică Narcisa Mederle - prodecan Facultatea de Medicină Veterinară - USAMVBT.

Apicultorii care au testat preparatul au fost mulţumiţi de rezultate, mai ales că nu a fost afectată calitatea mierii produse de albinele lor.

"Am folosit şi alte produse, dar de când folosesc produsul de la doamna Mederle era bun, nu bun, foarte bun. Am observat că au început albinele să îşi revină super bine, sa fac producţie de miere", adaugă Marinel Cucura - apicultor.

Pe lângă aprecierea apicultorilor, Narcisa Mederle a reuşit să obţină şi medalia de aur la Salonul de Inventică de la Geneva, în anul 2015. Acum, produsul este comercializat de o firmă de profil şi poartă cu mândrie sigla Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce meserie inedită are acum Alex Pruitt, actorul din Singur acasă 3. Este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...