Tot mai mulţi poliţişti locali din Braşov pleacă la Poliţia Naţională. Motivul este statutul pe care îl au agenţii angajaţi ai MAI şi posibilitatea pensionării anticipate. Oamenii se plâng că nu pot face faţă până la vârste înaintate cerinţelor postului pe care sunt încadraţi şi vor drepturi egale cu ale colegilor subordonaţi IPJ.
Adrian Cordună s-a angajat în 2007 la Poliţia Comunitară. Pentru asta a dat un examen psihologic şi a trecut prin testări fizice. În 2010, când serviciul s-a transformat în Poliţie Locală, a susţinut un alt curs de iniţiere. La nici 30 de ani, omul deja se gândeşte la cum va putea să îşi facă meseria la vârsta pensionării, ca poliţist local. Asta l-a făcut să aplice pentru un post la Poliţia Naţională.
"La Poliţia Română se poate ieşi la pensie chiar cu 15-20 de ani mai repede decât poate să iasă un poliţist local. La 65 de ani nu cred că un poliţist local va putea să facă faţă rigorilor statutului. Remuneraţia este şi ea un motiv? Să zicem că este, deşi diferenţa nu este foarte mare", Adrian Cordună - poliţist local Serviciul Rutier.
Adrian a făcut un curs de pregătire de trei luni, într-o şcoală a MAI şi a primit o diplomă de la Ministerul de Interne. În baza actului şi a experienţei de zece ani ca agent la Serviciul Rutier, a fost admis. Exemplul lui l-au urmat încă opt colegi plus alţi zece care urmează să se înscrie la concrusul orgaizat de MAI. Şeful Biroului Rutier este îngrijorat de situaţie pentru că îi pleacă oamenii cu cea mai mare experienţă.
"Văd zi de zi cu ce se confruntă colegii mei din teren şi pentru asta îi şi susţin. Eu, ca şef, trebuie să îmi formez alţi oameni după plecarea lor în Poliţia Naţională. V-aţi gândit şi dvs la varianta plecării? Nu am luat-o în calcul, vreau să încerc să fac performanţă aici", Valentin Boboia - şef Birou Rutier.
Poliţiştii locali sunt, de fapt, funcţionari publici, angajaţi de Primărie. Pe linie de ordine publică însă şi, în parte, şi de rutieră, atribuţiunile lor coincid cu cele ale poliţiştilor şcoliţi de MAI. Lipsa statutului i-a nemulţumit cel mai mult pe oameni. Spre deosebire de colegii lor, ei se pensionează de-abia la 65 de ani, în condiţiile în care se confruntă cu aceleaşi situaţii.
"Legea 155 prevede posibilitatea încadrării în condiţii speciale de muncă a poliţistului local, doar că nu sunt adoptate anumite norme juridice care să reglementeze acest lucru. Sper să înţeleagă şi factorii de decizie că acest lucru trebuie remediat, ăsta fiind şi motivul pentru care ne luptăm cu atâta îndârjire. O să recrutăm oameni, o să îi pregătim, o să îi învăţăm, aşa cum i-am învăţat şi pe ceilalţi, şi o să ne luptăm să obţinem acest statut ca să nu îi mai pierdem în beneficiul altor instituţii", Nicolae Aldea - directorul Poliţiei Locale Braşov.
Poliţia Locală Braşov are 170 de agenţi cu atribuţii pe linie de publică şi lucrează în mai multe schimburi. Conducerea instituţiei a început procedurile pentru organizarea unui concurs de ocupare a posturilor în cel mai scurt timp posibil.
Reporter: Sorina Secelean - Imagine: Dan Dascălu, Lucian Păculea