Tinerii care au renunțat total la plastic

Data publicării:
PLASTIC

Zero plastic. Este scopul pe care și l-au propus doi tineri din Sibiu, care încearcă să își trăiască viața fără pungi, ambalaje și orice alte recipiente de producție industrială. Au decis acest lucru după ce și-au dat seama că folosesc, anual, aproape 3.500 de ambalaje din cel mai nociv material uzual de pe planetă - plasticul nu se descompune nici în o mie de ani.

Ioana are 32 de ani și a terminat Facultatea de Economie și Marketing în România. A lucrat în mai multe țări, ultima oară în Belgia. S-a hotărât, anul acesta, să se întoarcă acasă, și să înceapă de aici o revoluție: omenirea cu zero deșeuri din plastic. A decis că schimbarea începe cu ea, așa că refuză să mai folosească pungi atunci când merge la cumpărături. Colegul său de echipă, Mihai, face același lucru.

Vânzătorii din piață spun că folosesc, zilnic, sute de pungi de plastic, fiecare.

"Două-trei seturi, depinde ce vânzare avem. Păi sunt 100 de punguțe. La o legătură de verdeață, vine și ia punguță", comerciant.

"E normal, să vii cu plase de acasă. Că și noi, astea, le cumpărăm", comerciant.

"Trebuie să le pui în pungi la oameni, că altfel... Așa s-a învățat omul la market. Așa i-au învățat magazinele", comerciant.

Sibianca spune că cel mai greu i-a fost în supermarketuri. La început, a fost acuzată că vrea să fure, când își punea fructele în plasa din bumbac și nu în punga de plastic.

Tânăra spune că s-a cutremurat când a calculat că, într-un singur an, a folosit 3.467 de recipiente din plastic.

"Apoi am înlocuit peturile. orice cumpăram, cumpăram în sticlă sau mi-am cumpărat, tot așa, o sticlă de oțel inoxidabil, unde pot să îmi pun apa",  Ioana Tănase, inițiatorul proiectului.

Ioana și Mihai au început un proiect inovator în România - fabrică seturi de ambalaje eco, care să înlocuiască total recipientele din plastic.

Mihai spune că a aderat rapid la acest proiect, după ce s-a întors și el în România. Cei doi au făcut și un filmuleț prin care încearcă să-i convingă pe oameni să renunțe la plastic.

"Într-un oraș de mărime medie, cum este Sibiul, se strânge o cantitate enormă de deșeuri reciclabile, în fiecare lună. Spre exemplu, în noiembrie, au fost adunate 141 de tone. Și vorbim despre cazurile fericite, în care deșeurile ajung la locul în care trebuie - în fiecare container, separat", Adela Mohanu, reporter Digi24. 

Sibienii au avut deja primii clienți pentru produsele lor. Deși ambalajele eco pot fi livrate oriunde în lume, primii oameni care le-au achiziționat sunt zece români.

Reporter: Adela Mohanu
Imagine: Lucian Sandu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri