Telegondola spre o pseudostațiune, așa poate fi caracterizată instalația pe cablu de la Vulcan, din județul Hunedoara. Inagurată în urmă cu 6 ani, telegondola este pusă în funcțiune doar în weekend sau în timpul vacanțelor, atunci când în zonă mai ajung turiști. Cei care ar vrea să vină aici, nu ar prea avea ce face. E o singură pârtie de schi, nu sunt unități de cazare sau de alimentație, și nici rețele de apă potabilă sau canalizare. Investiția spre nicăieri a costat 33 de milioane de lei, bani de la Ministerul Turismului. Telegondola a fost dată în folosință în februarie 2011. La 6 ani de la tăierea panglicii, autoritățile locale încep să se gândească și la utilitățile de care ar fi nevoie în stațiune. Introducerea acestora ar costa, potrivit estimărilor, aproximativ 500 de mii de lei.
„Ce ne revine nouă, primăriei, este să asigurăm alimentarea cu apă, canalizarea și energia electrică. Toate aceste lucruri le-am prevăzut în programul pentru acest an”, susține Gheorghe Ile, primarul din Vulcan.
De la începutul anului au urcat cu telegondola puțin peste 2.400 de turiști, cam tot atâția câți urcă într-o singură zi la Straja.
„În timpul săptămânii, telegondola aproape că nu funcționează. Ea este pornită abia atunci când vorbim despre un grup de cel puțin 10 turiști. Asta înseamnă că instalația pe cablu își dovedește utilitatea doar în zilele de weekend” - Andrada Velciov, reporter Digi24 Timișoara.
„Și n-o urcat nimeni astăzi? Nu, nu. În cursul săptămânii păi și copiii sunt la școală, oamenii lucrează, deci...”, spune administratorul telegondolei.
Atunci când telegondola nu funcționează, turiștii ar putea urca în stațiunea Pasul Vâlcan pe un drum modernizat în urmă cu doar doi ani, pentru care s-au cheltuit 12 milioane de lei, fonduri europene.
„Acoperit de zăpadă, drumul de 4 kilometri este accesibil doar atv-urilor și mașinilor de teren, iar în timpul weeekendurilor, turiștii îl folosesc pe post de pârtie sau derdeluș” - Andrada Velciov, reporter Digi24 Timișoara.
„Păi este drumul județului, pe care mai coboară lumea, cum, și prin oraș s-au mai dat cu sania pe drum, dacă este zăpadă”, completează Gheorghe Ile, edilul-șef al Vulcanului.
Localnicii din Vulcan spun că doar o telegondolă nu poate rezolva problema turismului în zonă.
„Nu găsim prea multe sus...înțelegeți? Deci, să se fi continuat proiectul care se dorea și pârtie și tot ce era în proiect ar fi fost super”, spune un localnic.
„Proastă. De ce? Pentru că nu au pistă. Unde să te dai cu schiurile? Ai pârtie? Nu ai pârtie. Și de-aia nu vin turiști? păi de ce să vină?”, se întreabă un alt locuitor din Vulcan.
În Pasul Vâlcan e funcțională o pârtie cu instalație de teleschi. Sunt câteva cabane particulare, însă locuri de cazare pentru turiști nu există. Aceștia nu au nici unde să mănânce sau să bea un ceai.