Pacienţii care au nevoie de internare în Spitalul de Ortopedie din Azuga trebuie să aştepte chiar şi trei luni pe listele de aşteptare. Spitalul este singurul cu această specialitate de pe Valea Prahovei iar aici ajung bolnavi din toate judeţele din împrejurimi. Condiţiile de cazare sunt din cele mai bune, iar specialiştii sunt cunoscuţi în toată ţara însă numărul de paturi disponibile în unitate este prea mic - doar 40 pe cea mai solicitată secţie - cea de Recuperare.
La Spitalul de Ortopedie din Azuga ajung pacienţi din toată ţara. Cei mai mulţi sunt din judeţele învecinate cu Prahova, mai ales din zolnele montane, unde afecţiunile reumatice şi ortopedice au o frecvenţă mult mai ridicată din cauza climei mai aspre şi a umidităţii crescute. Aurica Hudiţeanu suferă de afecţiuni reumatice serioase care fără un tratament periodic sunt greu de ţinut în frâu. Femeia a simţit pe propria piele ce înseamnă să aştepte un pat liber în această unitate medicală - trei luni, numele ei a stat pe o listă de aşteptare.
"De exemplu, acum m-am programat în iulie. Şi am venit pe data de 18 octombrie. Dacă ar fi mai repede, ar fi mai bine", Aurica Hudiţeanu - pacientă.
Cazul femeii nu este, bineînţeles singular. În medie, 100 de pacienţi ajung zilnic în spital şi majoritatea au nevoie de internare.
"Acum este complet, şase persoane în şase paturi. Deci ar fi nevoie de mai multe paturi...Ar fi nevoie, sigur, că văd că e foarte multă lume care vine", Aurelia Şaramet - pacientă.
"Am aşteptat două, trei luni, ca să pot să vin să mă internez. V-a afectat acest lucru? Te mai afectează uneori, că vii să te faci bine", Floarea Şerban - pacientă.
"40, 50 de paturi... În plus, ar fi bine? Ar fi ideal. Ar fi foarte bine aşa, că avem pacienţi din toată ţara, Giurgiu, Bucureşti, Galaţi, Suceava, Ploieşti", Gabriela Stanciu - asistent de Fizioterapie.
În plus, unitatea se confruntă şi cu lipsa de personal. Doar 12 medici lucrează aici iar pe secţia de Recuperare, unde ajung cei mai mulţi dintre pacienţi, doar doi.
"Văd cam 1500 de pacienţi în Ambulator şi internez cam o mie şi ceva de pacienţi în spital. Noi facem programări în luna noiembrie, pentru februarie, deci la patru luni", Mihai Mircea Cotorobai - şeful Secţiei Recuperare, Spitalul Azuga.
În prezent, Spitalul Azuga are 110 paturi, dintre care 40 de paturi sunt pentru Secția Ortopedie, 40 de paturi pentru Recuperare şi restul pentru alte specializări. Managerul unităţii a propus la forurile superioare suplimentarea numărului de paturi de la Recuperare. Spaţiu disponibil ar fi - un pavilion vechi în care ar trebui investite în jur de 100.000 de euro.
"Zece paturi avem în intenţie să luăm de la secţia de Ortopedie şi să mutăm la secţia de Recuperare Medicală Postoperatorie, pe care o vom înfiinţa în pavilionul aflat în prezent în conservare", Victor Pandele - manager Spitalul de Ortopedie Azuga.
Spitalul a fost construit de catre Regele Carol I şi a functionat, la început, pentru tratarea şi recuperarea răniţilor din război. Acum doi ani, un milion de lei au fost investiţi în renovarea unităţii care, într-un secol de existenţă, a tratat peste 3 milioane de pacienti.
Reporter: Sorina Secelean
Imagine: Dan Dascălu