A renunţat la jobul de funcţionar public şi s-a apucat de… făurit cuţite. Vorbim despre un arădean care a început o afacere care îi aduce un profit considerabil. De mai bine de 10 ani, de când a dus activitatea la un nivel profesionist a reușit să facă peste 5000 de cuțite, pe care le vinde pasionaților din țară și nu numai.
Cristian Șoimoșan și-a descoperit talentul încă de la vârsta de 14 ani, când făcea cuțite în atelierul unchiului. Pasiunea a crescut și, în urmă cu 10 ani, s-a transformat într-o afacere profitabilă.
„Cu siguranță pasiunea m-a împins în față. Familia nu a fost deacord, Prietenii îmi spuneau că e o mare greșeală. Că las studiile și rămân la o muncă mai slab calificată. A fost alegerea mea și asta am vrut să fac cu adevărat”, spune Cristian.
El foloseşte oțel de calitate, astfel că cel mai ieftin cuțit costă 150 de euro, iar cel mai scump poate ajunge și la 600 de euro.
„Acestea sunt cele mai scumpe cuțite pe care le am. Este un oțel foarte special, deosebit și performant. Este un oțel laminat în trei straturi. Miezul este pulbere metalurgică extrem de rezistentă la tăiș, iar în exterior este un inox tot folosit pentru cuțite, iar mânerul este fildeș de facocer sculptat manual, o lucrare de artă pe care am folosit-o pentru cuțit”.
Realizarea unui cuțit de lux poate dura chiar și 24 de ore. Necesită multă minuțiozitate, atenție și materiale de cea mai bună calitate, pe care arădeanul le procură din Statele Unite, Austria și Suedia.
Procesul de călire este cel mai important și are loc într-un cuptor special, adus în 2008 din Ungaria.
Ceea ce a început ca o pasiune, a devenit, în timp, o afacere profitabilă pentru arădeanul de 40 de ani, a cărui cuțite sunt apreciate și în țară și dincolo de granite.
În cei 10 ani de la startul afacerii, arădeanul a creat peste 5000 de cuțite.
Reporter:Alina Damian / Operator: Mihai Pop