Școală din mediul rural care se luptă să supraviețuiască și dascăli care fac tot posibilul să evite abandonul. Se întâmplă într-o comună din Alba, unde, la unitatea de învățământ sunt doar 3 profesori și 10 elevi. Dintre aceștia, numai 2 sunt în ciclul gimnazial, mai exact în clasa a 8-a, restul sunt școlari în clasele 1-4. Ca să nu piardă ore întregi făcând naveta spre și de la școală, copiii rămân în timpul săptămânii la internat. Fiecare profesor le predă micuților mai multe materii, iar cele 13 suflete sunt acum ca o mică familie. Răspândită în 13 sate izolate și îmbătrânite pe culmile munților Trascăului, comuna Rîmeț mai are acum doar cîteva sute de locuitori.
„Din cei 500 de locuitori ai comunei, doar 10 copii au vârste de până la 14 ani. toți cei 10 învață aici, la singura școală gimnazială din Râmeț” - Andrada Velciov, reporter Digi24 Timișoara.
Opt copii sunt în ciclul primar și învață cu toții în aceeași sală de clasă. Ciclul gimnazial numără doar doi elevi: pe Alin și Cătălin. Uneori unul dintre ei e bolnav. Atunci, celălalt rămâne singur la ore.
Alin este cel mai mare elev din școală. Are deja 13 ani. La vară va termina scoala generala și se va muta la oraș, la liceu. Regretă că este nevoit să plece din Rîmeț. S-a obișnuit să nu aibă mulți colegi și să primească toată atenția dascălilor.
„Îmi place, pentru că eu am fost din clasa 1 tot singur, n-am avut prea mulți colegi și nu-mi displace să fiu singur, adică nu mă supăr dacă sunt. Dintre materii cel mai mult îmi plac istoria și geografia, și româna, pentru că la filologie vreau să mă duc la Aiud, la Titu Maiorescu”, povestește Alin Raica.
Pentru că școala are puțini elevi, numărul dascălilor e pe măsură. Sunt cu totul 3 profesori. Învățătoarea spre exemplu predă în plus, pentru băieții de gimnaziu, istorie, geografie, muzică și desen.
„Mă ajută foarte mult și faptul că ei rămân aici și în timpul după-meselor, în care lucrăm și putem să ne parcurgem întreaga programă. Chiar avem rezultate foarte bune”, spune Emilia Sămărtinean, învățătoare.
Profesoara de matematică este și dascălul de fizică, dar și de chimie. Ajunge la Râmeț numai două zile pe săptămână, pentru că în restul timpului predă într-o altă comună. Directoarea de la Rîmeț este de asemenea dascăl la mai multe discipline.
„Specialitatea mea este română franceză, dar pe lângă asta mai predau și alte materii, limba engleză, educație fizică, biologie, ca într-un mozaic, impus de condițiile din această școală”, explică Camelia Constantin, directorul Școlii gimnaziale din Râmeț.
Cei mai mulți dintre elevi ar fi trebuit să facă zilnic naveta și să parcurgă mai bine de 10 km dus întors de acasă la școală. Pentru ei, bursele școlare se traduc în cazarea în cămin.
„În fiecare zi, 16 kilometri dus-întors ar trebui să fac dacă n-as sta la internat”, continuă Alin.
„Avem internat școlar, stau aici. Am microbuz școlar care îi aduce lunea și îi duce vinerea”, povestește și Vasile Raica, primarul din Râmeț.
Anul trecut, în clasa a VIII-a a școlii din Râmeț au învățat 3 elevi, toți acum liceeni la Aiud. În ultimul deceniu, 31 a fost numărul maxim de copii la școala din comună.