Decizie în premieră în România. Un monument istoric al Timişoarei, degradat voit de proprietar, are toate şansele să fie salvat în urma unei sentinţe obţinute de primărie. Casa lui Wilhelm Muhle, florarul Casei Regale a Austriei, a ajuns în proprietate privată încă din 1990. În 2011 a avut loc o ultimă tranzacţie şi imobilul a ajuns la o familie de romi. „Casa Muhle se află în această strae de 3 ani. În 2012 proprietarul a obţinut o autorizaţie de construire de la primărie sub pretextul vă vrea să o repare. În schimb i-a dat jos acoperişul original şi tencuiala şi a lăsat-o pradă degradării” - Caterina Ledrer, reporter Digi24 Timișoara.
Autorităţile nu au stat cu mâinile în sân şi l-au chemat pe proprietar în intanţă. După 3 ani de procese, au obţinut o sentinţă prin care deţinătorul este obligat să refacă imobilului istoric vechi de 200 de ani. Dacă refuză, iar lucrările vor fi făcute pe bani publici, proprietarul poate rămâne fară casă. Primăria va putea să îl execute silit pentru a-şi recupera banii.
„Este pentru prima dată când o primărie se îndreaptă împotriva unui proprietar privat printr-un proces civil care săî îl oblige să refacă un monument istoric. Partea în premieră este că primăria cere instanţei că în cazul în care aceste lucruri nu se întâmplă într-un termen stabilit să poată interveni pe cheltuiala proprietarului în a reface monumentul istoric”, explică Dan Diaconu, viceprimar al Timişoarei.
În tot acest demers pentru salvarea monumentului de pe bulevardul Mhai Viteazu au fost implicaţi şi mai mulţi timişoreni preocupaţi de istoria şi arhitectura oraşului. Aceştia au organizat proteste şi s-au constituit ca parte în proces. Unul dintre ei este Corneliu Vaida.
„Aşteptăm de la proprietar să ia notă de această sentinţă şi să comporte ca atare. Eu nu am renunţat la visul meu ca această casă să devină casă memorială şi muzeu la rozelor”, susține Corneliu Vaida.
Timişorenii îşi doresc şi ei ca locul unde a stat florarul Muhle să fie pus în valoare.
„Arată groaznic. Am citit că primăria a câştigat procesul şi m-aş bucura să îşi revină, clădirea.”
„Era o splendoare. O vilă de o frumuseţe rară, acum 40 - 50 de ani.”
„Asta a fost cea mai frumoasă casă din Timişoara şi uitaţi ce au putut să facă din ea. Cred că neaparat ar trebui recondiţionată. Eu aş face un muzeu pentru că Timişoara are parcuri şi domnul Muhle a fost cel mai bun grădin din zona asta, din Europa probabil.”
Potrivit unei expertize realizate de autorităţi, structura de rezistenţă a imobilului nu este afectată, aşadar monumentul istoric poate fi reabilitat şi adus la strălucirea de altădată.