Poluarea olfactivă, aproape de rezolvare

Data publicării:
17 poluare

Poluarea olfactivă va fi în curând reglementată şi în România. Legea mirosului a ajuns la Parlament, iar luna viitoare va trece prin plen. Inițiativa a pornit de la Timişoara, pentru că aici există mai multe fabrici care poluează, iar în lipsa unei legi acestea nu pot fi închise sau amendate pentru mirosul greu pe care îl emană. Potrivit propunerii legislative, autoritățile locale vor putea verifica activitatea societăților şi vor putea să le amendeze sau chiar să le închidă.

Mirosurile greu de suport fac parte din peisajul cotidian în unele zone ale Timișoarei. Fie că vorbim de miros de cauciuc ars, de vopsele sau de dejecții animaliere, localnicii de la periferia orașului sunt afectați.

”În nordul orașului poluarea olfactivă este generată de o societate care produce anvelope. Şi cu toate că în urmă cu doi ani s-au investit aici 10 milioane de euro pentru reducerea emisiilor, localnici din zonă încă trăiesc cu mirosul greu de cauciuc ars”, relatează Caterina Ledrer, jurnalist Digi24 Timişoara.

Altă parte a orașului, aceeași problemă. În sudul Timişoarei, locuitorii unui cartier întreg trăiesc într-un miros greu de suportat care provine de la un abator. 

Tocmai de aceea a apărut şi inițiativa legislativă. Odată adoptată se reglementează noțiunea de poluare olfactivă, iar companiile care provoacă disconfort pot fi amendate şi chiar închise.

”Încă prin autorizaţia de mediu sau autorizaţia integrată de mediu operatorii economici care generează disconfort olfactiv vor fi obligați să aibă planuri de măsuri pentru prevenirea apariţiei mirosurilor şi pentru diminuare. Nerespectarea măsurilor din plan poate duce la sancțiuni care pot să meargă până la suspendarea temporară sau definitivă a autorizației de funcționare”, a declarat  Rodica Militaru, iniţiatoarea proiectului legislativ.

Noua lege oferă atribuții şi autorităților locale care pot opri temporar sau permanent activitatea firmelor care poluează olfactiv în zonele rezidențiale.

”Nu numai starea de sănătate trebuie să fie afectată pentru a se interzice producerea de astfel de mirosuri. Ci trebuie să se interzică mirosul în sine pentru că produce disconfort.
Dacă este să alegem între a avea nişte locuri de muncă, nişte contribuţii la bugetul local şi aer curat, eu nu am nicio ezitare, optez pentru aer curat”, a declarat Nicolae Robu, primar Timişoara.

Sancțiunile propuse în iniţiativa legislativă sunt cele care se aplică în prezent pentru poluarea aerului. Acestea pornesc de 500 de lei şi pot ajunge până la 100.000 de lei. Proiectul legislativ a fost depus în Parlament şi va fi supus dezbaterii în plenul de luna viitoare.

reporter: Caterina Ledrer/ operator: George Ştefăniţă

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri