Poluare pe râul Teleajen

Data publicării:
POLUARE PLOPENI

O investiţie de 27 milioane de lei pentru construcţia unei staţii de epurare este în pericol, iar apele râului Teleajen sunt puternic contaminate din cauza unor scurgeri de produse toxice de pe platforma uzinei mecanice Plopeni din judeţul Prahova. O companie privată a abandonat pe platformă zeci de rezervoare cu substanţe toxice iar ploile abundente din ultimele zile au purtat substanţele scurse din rezervoare la noua staţie de epurare a orasului şi de aici într-un afluent al râului Teleajen.

Substanţele toxice sunt depozitate sub cerul liber, pe un teren abandonat. O parte a rezervoarelor pline sunt în stare avansată De degradare.

"Tancurile cu substanţe contaminate sunt depozitate pe platforma Uzinei Mecanice Plopeni într-o curte care este îngrădită dar în care oricine poate intra cu foarte mare uşurinţă", Claudiu Loghin, reporter Digi24.

Platforma cu substanţe periculoase este situată la mică distanţă de locul în care societatea Hidro Prahova a construit, din fonduri europene, o staţie de epurare a apelor uzate din Plopeni.

"Suntem la nici un kilometru distanţă de tancurile cu produse contaminate. Apa încărcată cu crom şi reziduuri petroliere ajunge pe aici până în zona unde se amenjează N'noua staţie de epurare a oraşului Plopeni", Claudiu Loghin, reporter Digi24.

La faţa locului au ajuns specialişti ai Inspectoratului Poliţiei Judeţene şi Gărzii de Mediu Prahova. Membrii echipelor de cercetare au stabilit că apa pluvială din zonele de depozitare a rezervoarelor are o concentraţie de crom de aproximativ 800 de ori mai mare decât limita legală şi este puternic contaminată cu produse petroliere.

"S-au constatat mai multe neconformităţi in ceea ce priveşte depozitarea deşeurilor periculoase, în ceea ce priveşte inscripţionarea ambalajelor, lipsa evidenţelor de deşeuri. În urma acestor neconformităţi, Garda de Mediu a aplicat 3 sanţiuni contravenţionale în cuantum total de 150.000 de lei şi a declanşat procedura de suspendare a actului de reglementare", Daniela Tudorache, comisar şef Garda de Mediu Prahova.

"Cromul e greu să-l neutralizeze staţia nouă de epurare a oraşului Plopeni şu există pericolul să se ducă ]n râul Teleajen, acolo e pericolul", Dragoş Niţă, primarul localităţii Plopeni.

Staţia de epurare a oraşului Plopeni a costat peste 27 de milioane de lei. 80% din cheltuieli au fost din fonduri europene, 13% din bugetul de stat, 5% din co-finanţare Hidro Prahova şi 2% din bugetul local. Lucrarea ar trebui dată în folosinţă luna viitoare.

"Acolo avem instalaţii şi echipamente nou nouţe care dacă intră în contact cu apele astfel poluate sunt defectate, toată munca pe care am făcut-o şi toata investiţia va fi pusă în pericol", Eugen Ionică, purtător de cuvânt Hidro Prahova.

Uzina Mecanică Plopeni aparţine de Compania Naţională Romarm. Potrivit Romarm, deşeurile au fost depozitate pe terenul staţiei de neutralizare a uzinei în 2013, în baza unui contract încheiat cu firma proprietară A rezervoarelor.

" (societatea n.r.) nu a respectat prevederile contractuale legate de condițiile de depozitare, pierzând și licența de mediu. În acest sens, Uzina Mecanică Plopeni a acționat în instanță firma, cerând evacuarea spațiului închiriat, ecologizarea amplasamentului și aducerea acestuia la starea inițială, în prezent fiind deschis un dosar penal (...) Întrucât substanțele chimice sunt proprietatea (societăţii n.r.) și sunt constituite ca si probe in dosarul penal amintit mai sus, nu se poate dispune asupra lor decât în baza unei hotarâri judecătorești definitive și irevocabile".
SURSA: Răspuns CN Romarm, la solicitarea Digi24

Societatea Hidro Prahova, proprietara staţiei de epurare, a dat de asemeni în judecată Uzina Mecanică Plopeni, pentru această poluare. Firma care nu a neutralizat apa uzată a fost implicată în mai multe scandaluri legate de evaziune fiscală şi comerţ ilicit cu substanţe petroliere. Patronul acesteia a fost condamnat de Înalta Curte, în 2012, la trei ani de închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală şi livrarea de uleiuri minerale din antrepozit fiscal fără prezentare de către cumpărător a dovezii de plată a accizei. Omul de afaceri nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere.

Reporter: Claudiu Loghin
Operator: Mihai Stan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a pățit o badantă din Italia după ce a pus mâna pe o moștenire de 317.000 de euro. A forțat bătrâna să...
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Caz bizar în Ilfov: O țeavă de gaz blochează poarta unei case. Avocat Cuculis: „Ieșirea din curte se face pe...
Newsweek
Se votează o nouă creștere de pensie și o nouă formulă de recalculare. NU mai contează anii munciți!
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
Motivul pentru care Al Pacino și-a donat toți bani câștigați din filmul „Cruising”: „Nu am vrut să am asta pe...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...