Singurul tren de epocă funcțional din județul Hunedoara este repus pe șine acum, în perioada sărbătorilor pascale și a vacanței elevilor. Mocănița circulă în fiecare zi între localitățile Brad și Crișcior. Traseul de 15 kilometri este parcurs în mai mult de o oră, timp suficient pentru călători să admire peisajul de poveste.
Plimbările cu trenul de epocă în Țara Zarandului sunt nu doar pe placul celor mici, ci și al adulților, unii aflați acum la prima astfel de experiență.
Calea ferată dintre Brad și Crișcior este veche de mai bine de un secol. Ea era utilă localnicilor, dar și industriei miniere aflate atunci în plin avânt .
”Calea ferată îngustă a fost construită în anul 1907 pentru transportul cărbunelui la minele din zonă și a fost folosită timp de peste 9 decenii, până în 1998”, relatează Andrada Velciov, jurnalist Digi24.
Timp de 3 ani, mocănița nu a mai funcționat. În 2001, trenul de epocă a fost repus pe șine, iar de atunci circulă în fiecare an în perioada sărbătorilor de iarnă și de Paște.
”Locomotiva este fabricată în 1957, la Reșița, viteza maximă este de 30 de km. Este o tradiție pe care o păstrăm de la părinții noștri care or fost în zonă și or lucrat cu aceste locomotive”, a declarat Sorin Șchioapa, mecanic mocăniță.
Biletul dus întors pentru cei 15 kilometri care leagă Bradul de Criscior costă 20 de lei pentru adulți, în timp ce copiii plătesc 10 lei. Trenul de epocă mai circulă până în data de 9 aprilie.
reporter: Andrada Velciov/ operator: Tiberiu Mariș