La Petriș, în județul Arad, Ziua Regalității se sărbătorește printr-o pictură murală de 30 de metri, care amintește de Drumul Regelui. În perioada interbelică, celebrul drum ducea până la stațiunea Vața de Jos și era folosit de familia regală. De cinci ani, aici are loc și o competiție în cinstea Regelui Mihai.
La pictura murală se lucrează de zori. Un gard de beton din comună a prins culoare și va fi gata până la sfârșitul săptămânii. Lucrarea dedicată Drumului Regelui și Zilei Regalității va avea 30 de metri lungime.
”(reporter: De ce acest rege aici?) Cred că era un clișeu să desenez o coroană și m-am gândit să desenez popa de Rosu. Amuzant e că popa de roșu nu e popă, e K, e King, e rege. Și în ideea că atunci când a venit în țară a fost interzis, fost un joc politic nu foarte bun”, a declarat Lucian Davidoni, artist.
”(reporter: Te-ai gândit vreodată că vei face o pictură murală de ziua regalității? )Nu niciodată. E o surpriză plăcută pentru mine. Sper ca lumea să fie fericită. (reporter: Cum a fost sa il cunoști pe rege?) Frumos!”, a spus Mihai Bognuț, artist.
Prin pictura murală, comuna Petriș amintește de bucata de istorie care îi leagă de Familia Regală a României. Drumul Regelui, care pornește din satul Obârșia al comunei, unea Valea Mureșului de stațiunea Vața de Jos.
”A fost construit în perioada interbelică cu sprijinul a celor doi regi ai României: Carol al doilea și Regele Mihai I. Acest drum are o încărcătură istorică însemnată, motiv pentru care noi am decis să îl punem în valoare și să sărbătorim această moștenire istorică”, a spus Irina Onescu, primar Petriș.
Oamenii locului își amintesc și acum de plimbările regelui pe drumul de piatră.
La sfârșit se săptămână, în cinstea Regalității, la Petriș va avea loc un concurs destinat pasionaților de ciclism, chiar pe drumul regal. Anul acesta, la linia de start, vor fi prezenți peste 300 de bicicliști.
reporter: Mihaela Crețu/ operator: Mihai Pop