Vă invităm acum în staţiunea Moneasa, din judeţul Arad. Locului de la poalele munţilor Codru-Moma i se mai spune şi "Valea vindecării". Tratamentele balneare şi liniştea zonei atrag anual mii de oameni în staţiune.
În limba maghiară "Moneasa" înseamnă "Casa Paradisului", o descriere foarte aproape de ceea ce este stațiunea balneo-climaterică din județul Arad pentru turiștii aflați în căutare de liniște sau de alinare a afecțiunilor nervoase și reumatice.
"Punem baza pe turismul medical, adică pe recuperare, turism balneo. Chiar acum suntem pe renumitul ștrand din Moneasa, unde apa este termală, undeva în jur la 30,31 de grade.Toate hotelurile mai mari care fac tratamente, aceeași apă termală o folosesc. Este foarte bună pentru reumatism, pentru nevroze", spune Raul Groza, viceprimarul comunei Moneasa.
Iar aceste izvoare cu apă termală reprezintă principalul factor care atrage miile de turiști în zonă.
"Stațiunea e superbă. O știu de când eram copil, veneam în excursie aici. La tratament am venit, la tratament. Am făcut fizioterapie, tratamentele sunt foarte bune."
"Am venit cu soția și fetița să vadă pentru că noi suntem stabiliți în Spania și am venit să le arăt stațiunea pentru că este o stațiune foarte frumoasă."
"Foarte mult potential, nu numai aici, toată țara."
Turistul care vine la Moneasa este cel care caută să se deconecteze de la cotidian. Caută liniște și răsfăț la centrele de profil.
"Facem o procedură cu ozon. Se numește autohematerapie majoră. Este foarte bună în primul rând pentru circulație, regenerează celulele."
"Fac această terapie ocazional, când mă simt obosită, când sunt stresată."
Apele termale nu sunt singurele atracții turistice ale Monesei. Drumețiile accesibile chiar și începătorilor sau traseele cu bicicleta sunt activități oricând la îndemână. Calitatea aerului de la Moneasa a fost recunoscută chiar și de Organizația Mondială a Sănătății.
"Toată zona aceasta, peșterile pe care noi le avem aici în zonă, carierele de marmură, cea mai mare carieră de marmură neagră și roșie din sud-estul Europei justifică oarecum acest bioclimat, acest aer încărcat cu ioni negativi", a explicat Beniamin Pelean, reprezentant hotel-clinică de recuperare.
Stațiunea Moneasa a fost descoperită în perioada Imperiului Austro-Ungar, de contele Wilhem. Legenda spune că s-a îndrăgostit de zonă iar prima construcție ridicată aici, i-a aparținut chiar contelui.
"A trecut pe lângă văi și a văzut cum ies aburii din apă. Și a văzut că sunt ape călduțe, 30 de grade după cum am mai menționat și s-a îndrăgostit de locurile acestea. Și a început să construiască", completează Raul Groza, viceprimarul comunei Moneasa.
Acum, stațiunea Moneasa dispune de aproximativ 2 mii de locuri de cazare pentru care tarifele încep de la 90 de lei pe noapte și pot să depășească 200 de lei dacă sunt incluse și tratamente. Moneasa este la 102 km de Arad și la aproximativ 20 de km de Sebiș.