Ministerul Sănătății, vizat de suprataxă, la Timişoara

Data publicării:
paragina

Autoritățile din Timişoara ameninţă Ministerul Sănătăţii cu supraimpozitarea pentru o clădire deținută în oraș. Este vorba despre o structură ridicată pe jumătate la ieșirea din oraș, unde ministerul promite din 2015 că deschide un institut oncologic regional. Lucrările nu au fost demarate nici până acum, iar ruina a devenit un focar de infecție. Taxa pe paragină poate ajunge la o valoare de cinci ori mai mare a impozitului pe clădiri şi terenuri.

Pentru a suprataxa Ministerul Sănătăţii, autoritățile locale trebuie să întocmească un dosar și apoi să ceară girul Consiliului Local Timișoara pentru ca, din 2019, ministerul să achite taxa pe paragină.

”Clădirea, construită pe jumătate, este în aceeași stare de mai bine de 20 de ani. Tocmai de aceea autoritățile locale vor ca de anul viitor Ministerul Sănătăţii să plătească impozit majorat de cinci ori. Aceeași măsura ar putea fi luată şi în cazul terenului aferent, care este plin de buruieni şi o sursă de abrozie în timpul verii”, relatează Caterina Ledrer, jurnalist Digi24 Timişoara

”Din păcate nu s-a făcut nimic şi clădirea continuă să se degradeze fiind uitată parcă de lume. Putem să-i aplicăm taxa pe paragină. Nu am făcut-o pentru această primă rundă, dar o vom face”, a declarat Nicolae Robu, primarul Timişoarei

Lucrurile nu se vor îndrepta decât după ce construcția va fi transformată într-un institut oncologic regional, promis de guvernanți încă din 2015. Dar nu s-a mișcat un pai şi Ministerul Sănătăţii nu a fost în stare în 2 ani nici măcar să realizeze proiectul tehnic. Abia apoi se poate vorbi despre o licitație pentru desemnarea unui constructor. Iar costurile birocrației sunt foarte mari.

 ”Lucrările de realizare ale acestui proiect estimăm a fi început la sfârşitul anului 2018. S-a solicitat pentru proiectul tehnic 15 milioane de lei, precum şi pentru taxe de avize şi acorduri, precum şi pentru organizarea procedurii de licitaţie a lucrărilor de execuţie a institutului”, a declarat Luminiţa Răveanu, directorul DSP Timiş.

Odată desemnat constructorul, obiectivul ar trebui finaliaz în 3 ani. Institutul oncologic ar urma să se întindă pe mai bine de 5 hectare şi ar urma să aibă 476 de paturi, iar investiţia s-ar ridica la 500 de milioane de lei. În bugetul ministerului apar alocări anuale, până în 2020. Anul acesta autoritățile centrale au prevăzut pentru 2018 și 2019 câte 170 de milioane de lei, iar în 2020 - 156 de milioane de lei.

Reporter: Caterina Ledrer

Operator: Adrian Ionescu

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri