Maternitatea Bega, prima modernizare după `90
Cea mai veche maternitate din Timişoara a fost modernizată pentru prima dată după Revoluţie. Clinica de obstetrică-ginecologie Bega, a Spitalului Judeţean, a beneficiat de o reabilitare de 1,5 milioane de lei. Secţia asigură asistență la un număr de 2500-2800 de nașteri pe an, adică jumătate din totalul celor înregistrate în Timișoara. Reprezentanţii unităţii spun că sunt condiţii demne de un oraş european, dar mai este încă de lucru acolo, pentru că faţada clădirii istorice în care funcționează maternitatea nu va fi prea curând restaurată.
Saloane noi, o sală de naștere ultramodernă, cabinete de consultație, grupuri sanitare şi holuri modernizate. Aşa se prezintă acum Maternitatea Bega, după o investiție de 1,5 milioane de lei. În urmă cu 2 ani însă, gravidele erau întâmpinate de pereți scorojiți, de paturi vechi şi de uşi şi geamuri cu vopseaua crăpată. Acum...
Maternitatea are şi o secție de neonatologie. Şi aici au fost făcute investiții serioase. Echipamentele, şi ele noi, sunt destinate prematurilor, care, unii dintre ei, cântăresc la naștere doar 500 de grame.
”Micuții pacienți se bucură de o îngrijire deosebită. S-a amenajat salonul de nou născuţi împreună şi cu alte sponsorizări, saloanele de mame unde sunt duşi copiii în sistem rooming-in. Arată în condiții occidentale”, a declarat dr. Daniela Iacob , şef secţie Neonatologie.
”Puteți să faceți oricând comparație cu o clinică de unde vreţi voi, din Germania, din Austria, de unde vreţi voi. Să vedeți ce înseamnă aparatură pentru un nou născut atât”, a declarat Marius Craina, managerul Spitalului Judeţean Timişoara.
Conducerea spitalului dă asigurări că, acum, condițiile de cazare pot concura cu cele din clinicile private.
”Am văzut cum a mers această clinică în ultimele 3 decenii şi am considerat că este obligatoriu să asigurăm condiții de cazare şi de performanță medicală în maternitate pentru că, de prin 2009 - 2010 au apărut clinicile private şi din punct de vedere al condițiilor hoteliere era o concurență total anormală”, a spus Marius Craina, managerul Spitalului Judeţean Timişoara.
Dacă interiorul a fost modernizat, faţada clădirii, extrem de degradată, rămâne o problemă nerezolvată. Şi nici nu va fi reabilitată prea curând, spun autoritățile județene, care administrează spitalul.
”Este o decizie care este amânată la momentul ăsta, pentru că în perspectiva noastră din punct de vedere al dezvoltării în domeniul sănătății, prioritar este construcția unei maternități noi în incinta Spitalului Județean, un proiect pe care l-am depus pe programul de cooperare transfrontalieră România - Ungaria, un proiect în valoare de 12 milioane de euro. A trecut de prima evaluare”, a declarat Călin Dobra, președintele Consiliului Judeţean Timiş.
La Clinica Bega se efectuau şi fertilizări in vitro până în anul 2009. Atunci s-au oprit pentru că secția nu mai îndeplinea normele europene. Aceste proceduri vor fi reluate abia când va fi deschisă noua maternitate.
reporter: Caterina Ledrer/ operator: George Ştefăniţă
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News