Masa caldă, imposibil de aplicat în Timișoara

Data publicării:
masa calda
Singura școală din Timiș inclusă în proiectul pilot al Ministerului Educației prin care elevii ar urma să beneficieze de o masă caldă, nu are spațiu suficient pentru acest lucru. Liceul Pedagogic "Carmen Sylva" are o cantină cu 70 de locuri, mult prea mică pentru ca toți cei 1.500 de elevi să mănânce aici prânzul în fiecare zi, așa cum prevede proiectul ministerului.

Aproape 400 de elevi de toate vârstele iau prânzul în fiecare zi la Liceul Pedagogic "Carmen Sylva" din Timișoara. Mănâncă pe serii. Cantina unității de învățământ are 4 angajați, care fac totul - de la gătit și până la servit sau spălat vase.

„Trebuie să facem față, cu greu dar trebuie. Dacă ar fi și mai mulți cum ar fi? Foarte greu! Și așa este greu...dar foarte greu. Cât stați aici, când veniți și când plecați? De dimineața până seara”, explică Florica Ciobanu, bucătăr în cadrul Liceului Pedagogic "Carmen Sylva".

Practic, unitatea de învățământ este în imposibilitatea de a asigura un prânz cald pentru toți elevii.

„Nu vom putea face față pentru că așa cum am spus sunt 70 de locuri de luat masa și numărul copiilor îndeptățiți după ordonanța de urgență este de peste 1.500, toți elevii de la clasa pregătitoare până la clasa a 12-a. Personalul din cantină este suficient? Nici personalul nu este destul, cel puțin 3 angajate pe serie ne mai trebuie”, adaugă Cornel Petroman, directorul Liceului Pedagogic "Carmen Sylva" Timișoara.

Cu toate lipsurile școlii pentru aplicarea proiectului pilot, părinții elevilor care învață la Liceul Pedagogic Carmen Sylva susțin ideea.

„Foarte bună ideea, îi normal, normal că vrem să mănânce copiii mai bine decât lapte.”

„Am fost la cantină, am și mâncat acolo, mâncarea-i bună dar într-adevăr e mic. E greu și acum, sunt repartizați pe ore cum să meargă la cantină. Dar principiul? Principiul e bun dar până se pune în practică îi mai greu.”

„Îi puțin cam greu de realizat practic dar ...eu zic că totuși mâncarea de acasă e mâncarea de acasă.”

Valoarea fiecărei mese calde, stabilită prin ordonanță de Guvern este de 7 lei. La nivel național au fost incluse în proiectul pilot 50 de unități de învățământ. Același document prevede că autoritățile locale sunt cele care organizează licitația pentru produsele alimentare, iar cele 35 de milioane de lei, necesare derulării proiectului vin din bugetul național.

„Noi, la rândul nostru, am primit o simplă înștiințare în care ni se spune că liceul Carmen Sylva beneficiază de acest program, singurul care s-a interesat despre cum va arăta acest program a fost domnul director al liceul Carmen Sylva, primăria Timișoara până acum nu a schițat nici un gest cu privire la asigurarea acestei mese”, susține Francisc Halasz, inspectorul școlar general adjunct, ISJ Timiș.

Contactați de Digi24 Timișoara, reprezentanții primăriei Timișoara au declarat că se așteptă normele de aplicare a ordonanței.. Documentul prevede că dacă nu poate fi asigurată masa caldă se poate acorda un pachet alimentar de aceeași valoare, variantă luată în calcul și de reprezentanții autorităților locale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri