Şantierul lotului 4 din autostrada Lugoj - Deva înaintează greu. După ce autorităţile au obţinut docuemntele necesare continuării lucrărilor pe ultimele două sectoare, rămâne o porţiune pe care muncitorii nu se pot apuca de treabă. (VO) Vorbim despre segmentul unde se află peştera cu cele două specii de lilieci protejate de lege. În timp ce constructorul aşteptă aprobare de la Ministerul Transporturilor, oficialii au decis să construiască o nouă peşteră şi să mute liliecii. Procedurile sunt însă greoaie. Asociaţia Pro Infrastructura spune că în aceste condiţii termenul de inaugurare a lotului - decembrie 2017, este imposibil de atins. Lucrările la lotul 4 din tronsonul Lugoj - Deva au demarat la finalul anului 2013. În preajma localităţii Şoimuş ele s-au blocat repede din cauza peşterii cu lilieci.
"Aproape tot dealul la baza căruia se află peştera cu lilieci a fost defrişat. Constructorul poate în sfârşit să muncească pe acest sector, dar tot nu poate intra cu utilajele pe un perimetru de 200 de metri pătraţi pentru că aici se află grota cu liliecii protejaţi de lege" - Caterina Ledrer, reporter Digi24 Timişoara.
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a găsit o soluţie, după mai bine de 3 ani de tergiversări: se construieşte o peşteră nouă şi se mută liliecii acolo. Însă, nu a fost semnat încă un contract cu o firmă specializată pentru construirea adăpostului şi mutarea animalelor. În aceste condiţii, speciliştii de la Pro Infrastrcutura spun că abia în 2018 vom circula pe lotul 4 al autostrăzii Lugoj - Deva.
"În priul rând vorbim de lucrări complexe. Nu într-un singur loc, cum este peştera cu lilieci, ci sunt şi alte zone unde lucrările nu au început. Volumul mare de lucrări face ca abia undeva la sfârşitul anului 2018 vom putea circula pe acest lot", susține Ionuţ Ciurea, vicepreşedintele Pro Infrastructura.
La ultima vizită a ministrului trnsporturilor, Răzvan Cuc, pe şantier, construtorul promitea finalizarea lucrărilor în decembrie 2017. Asta însă dacă problemele birocratice se rezolvă rapid.
"Sunt 500 de muncitori şi peste 200 de utileje şantier şi facem tot posibilul, cu ajutorul CNAIR, să finalizăm în acest an. În acest an până în decembrie", spunea Daniel Tomozei, reprezentantul antreprenorului.
Reprezentanţii CNAIR rămân totuşi optimişti.
"Pe Lugoj Deva lotul 4 în zona Şoimuş se fac demersuri pentru realizarea condiţiilor impuse de acordul de mediu, mai exact construirea unui adăpost în conformitate cu acordul menţionat pentru o familie de lilieci. I s-a cerut antrepenorului să propună soluţia optimă, iar în acest moment se află în analiză la beneficiar, adică la CNAIR. Sperăm că în cel mai scurt timp să soluţionăm această problemă şi să ne încadrăm în graficul propus, practic să finalizăm lucrările pe lotul 4 până la finalul acestui an", admite Alin Şerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR.
Lotul 4 din Lugoj Deva are o lungime de 22 de kilometri, iar stadiul lucrărilor a depăşit 50%. Costul investiţiei este de 420 de milioane de lei, iar ultimul termen de finalizare agreat este 31 decembrie 2017.