Întâlnire cu roboții viitorului

Data publicării:
roboiti

Incursiune fantastică în lumea roboticii - asta au prezentat la Deva elevii de la 4 licee din județul Hunedoara. Pasionați de inventică și de robotică, liceenii au creat roboți ce pot oricând să înlocuiască sau să completeze munca umană. Pentru tinerii inventatori, munca în laborator, ideile puse acolo în practică și manevrarea roboților prin rețele wireless sunt mai mult decât un simplu hobby. Sunt un mod de viață.

Gabriel Simedru este în clasa a 6-a și a început să deslușească tainele roboticii abia din această iarnă, atunci când un cadou de crăciun l-a făcut să își dorească să creeze singur un robot. Zis și făcut. Micul lui robot a ajuns deja la concursuri naționale și a fost răsplătit cu premii.

„Acest robot reprezintă acel moment în care profesorul nu poate să ajungă la ore și avem acest robot în clasă, poate profesorul de acasă sau din locul respectiv, de la depărtare, să se miște stânga dreapta și să le predea elevilor”, povestește Gabriel Simedru, elev.

Alți zeci de elevi din 4 licee hunedorene participă la proiecte de robotică. Bogdan Logojan, din clasa a 10-a, a inventat un robot care să înlocuiască, în condiții dificile, munca unui operator de televiziune.

„Este o conexiune wireless între 2 telefoane care comunică și prin intermediul unui joystick fără fir se controlează motorașele amplasate pe robot, iar camera amplasată pe robot poate fi previzualizată pe acest telefon”, a spus Bogdan Logojan, elev.

Pasiunea pentru robotică le stimulează copiilor toate abilitățile, de la cele artistice până la creativitate sau capacitatea de muncă practică.

„Robotul înlocuiește un om în condiții periculoase, ceea ce am făcut noi a fost să ajute omul, nu neapărat să îl înlocuiască omul are avantajele lui, la modul că este flexibil și reacționează mult mai rapid, robotul reacționează după programe și nu interacționează cu mediul, a declarat Paul Țoța, profesor.

Echipa Colegiului Național de Informatică Traian Lalescu din Hunedoara va participa în această vară la una dintre cele mai prestigioase competiții de robotică din lume. First Global Competition va avea loc în luna august, în Mexic. La ea vor participa 150 de țări din întreaga lume, iar robotul hunedorenilor se vrea deja câștigător.

„Va fi numai în regim telecomandat, fără regim autonom, va trebui să alimenteze centrale electrice, fie să construiască panouri solare, fie să construiască turbine eoliene, să alimenteze turbine electrice sau centrale de combustie”, a declarat Mircea Nistor, profesor informatică.

Cea mai mare răsplată pentru liceenii înscriși la cursuri și proiecte de robotică sunt zecile de premii obținute în ultimii ani la concursuri naționale sau internaționale de inventică.

reporter: Andrada Velciov/ operator: Tiberiu Mariș

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Descoperirea pe o plajă făcută de un copil de 6 ani: „Arăta diferit față de toate”
Digi FM
Ce se ascunde în spatele lui Călin Georgescu? Ce partid îl susține, de fapt
Pro FM
Connect-R, revoltat după ce i-a fost interzis să cânte la un concert, în urma declarațiilor despre vot...
Film Now
S-a spus că Ariana Grande a luat 15 milioane $ pentru Wicked, iar Cynthia Erivo doar 1 milion. Reprezentanții...
Adevarul
Răbdarea Rusiei se apropie de sfârșit, avertizează Lavrov după atacurile ucrainene cu rachete occidentale
Newsweek
50% în plus la pensie pentru pensionarii cu grupe și condiții grele. Instanța anunță cum iei banii
Digi FM
Iulian Fota: Pericolele anulării alegerilor și contradicțiile din politica românească
Digi World
Ce se întâmplă în organismul tău atunci când încetezi să mai folosești țigările electronice
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Dolph Lundgren, anunț neașteptat de pe patul de spital, după aproape zece ani de luptă cu cancerul: „A fost o...
UTV
Elena Viscu, fosta sotie a lui CRBL, face primele declaratii despre fiica lor, Alessia: „Citeste si ea...