25 de mese, 100 de scaune și 18 containere - toate formează cantina mobilă de la școala gimnazială Ilarion Felea din Arad, montată de municipalitate pentru programul "masă caldă pentru elevi". Totul este pregătit, mai puțin mâncarea.
"Ne lipsește achiziția serviciilor de furnizare a mesei, probabil în sistem de catering, nu probabil, sigur în regim de catering, care este o procedură de achiziție publică și care se face în baza unor norme metodologice de aplicare a unei ordonanțe de guvern încă din decembrie. Aceste norme vin din partea guvernului, mai exact din partea ministerului. Le așteptăm", a declarat Nicolae Pellegrini, inspector școlar general adjunct, ISJ Arad.
La sfârșitul acestei săptămâni expiră cele 45 de zile lucrătoare de la adoptarea ordonanței de urgență, până la care ar trebui publicate normele de aplicare. Aceste norme ar trebui să clarifice situații pentru care deocamdată autoritățile locale nu au răspuns.
"Noi avem nevoie de 2 persoane, minim 2 persoane care să se ocupe de distribuirea mesei calde și de igienizarea spațiului aferent,", a declarat Geanina Mazilu, profesor.
"Lipsesc în primul rând normele de aplicare pe care trebuie să le dea guvernul legii și astfel pornind de la acel act normativ să vedem cum achiziționăm mâncarea, având 2 variante, fie mergem pe catering, fie vom merge pe producere efectivă în cantina primăriei, din cantina municipală. Noi ne-am pregătit cu acest spațiu, cu această sală de servire a mesei și așteptăm să implementăm programul", a declarat Călin Bibarț viceprimarul Aradului.
Potrivit ordonanței de guvern, Ministerul Educației împreună cu Ministerul Sănătății și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor trebuie să elaboreze normele metodologice. 50 de școli au fost incluse în acest proiect pilot. Fiecare elev din cele 50 de școli ar urma să primească în fiecare zi o masă caldă în valoare de 7 lei.
reporter: Alexandra Marian / operator: Cristian Kovacs