Ziua mondială a pastelor, sărbătorită la Timișoara
Data publicării:
Spiralate, rotunde, melci, lenguini sau paste cu cerneală de sepie. Sunt doar câteva din zecile de reţete folosite într-un restaurant din Timişoara de Ziua Mondială a Pastelor: ”Toate sunt italiene, aici avem spaghete cu cerneală de sepia și tagiatelle, sunt foarte speciale. Aici avem tagliatelle cu spanac”.
Gurmanzii au fost poftiţi să încerce din zecile de reţete tradiţionale, iar gustul preparatelor gătite de bucătarii români au fost chiar şi pe placului italienilor: ”Se mănâncă bine, toate pastele sunt curate, făcute ca în Italia, şi mâncarea în general e foarte bună”.
Majoritatea istoricilor spun că tradiţia pastelor e veche de peste șapte secole, iar de-a lungul anilor, italienii au scris peste 100 de reţete.
Teodora Dănilă, bucătar şef la un restaurant cu specific italian, afirmă: ”În jur de 50-100 sunt şi la noi, dar 15 feluri de paste sunt cunoscute. În special, românii mănâncă paste scurte, cum ar fi penele, care sunt preferatele lor, tortellini, ravioli, în general pastele scurte”.
Pe lângă pastele cumpărate din ţara, cu tradiţie în domeniu, mii de paste făinoase, din peste 40 de sortimente, sunt produse în fiecare zi într-o fabrică din Reşiţa. Directorul acesteia, Nelu Popa, ne spune: ”A venit ca o consecinţă a faptului că aveam un magazin alimentar, am simţit nevoia să facem producţie şi am considerat că pastele. sunt un produs alimentar uşor de produs, ulterior s-a dovedit că nu e chiar aşa, dar pornisem pe drumul ăsta şi iată că, astăzi, producem aproape 20.000 de tone pe an”.
Ziua mondială a pastelor se celebrează în fiecare an în data de 26 octombrie, iar pentru prima dată în acest an, timişorenii au putut să afle istoria acestui produs şi să guste reţete chiar din patria-mamă a pastelor- Italia.